София. Столична библиотека отбелязва Световния ден на книгата и авторското

...
София. Столична библиотека отбелязва Световния ден на книгата и авторското
Коментари Харесай

Столична библиотека отбелязва Световния ден на книгата и авторското право с литературно четене на площад „Славейков“ под надслов „В името на книгата“

София. Столична библиотека отбелязва Световния ден на книгата и авторското право с литературно четене на площад „ Славейков “ под надпис „ В името на книгата “, изложения и огромно подаяние от нови книги за читалищната библиотека в Негован. Това оповестиха от пресцентъра на Столичната библиотека .

Библиотеката по традиция отбелязва Световния ден на книгата и авторското право (23 април) - емблематичен празник, сплотяващ създатели, издате-ли, преводачи, книгоразпространители и Читатели от целия свят. Историята на Международния ден датира от 1995 година, когато 23 април е разгласен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право неслучайно - на този ден са умряли двама от най-гениалните писатели в света – Сервантес и Шекспир. Идеята на символичната дата е да се насърчи четенето и отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, издателската активност, авторското право.

На този празник Столична библиотека дружно с поетите и писателите ще насочи обръщение към обществото и институциите за значимостта на общите дела -събирането, съхраняването и дигитализирането на книжната памет на София и България, поощряване на четенето, както и за промени в Закона за авторското право и сродните му права за обезпечаване на средства от държавния бюджет за авторските права за заеманите книги за четене в обществените библиотеки.

Дните, отдадени на Световен ден на книгата и авторското право, проведени от Столична библиотека започват от 17.30 часа през днешния ден на площад „ Славейков “ с огромно литературно четене „ В името на книгата “. Известни създатели като Георги Константинов, Владимир Зарев, Георги Господинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Силвия Чолева, Николай Милчев, Йордан Ефтимов, Роман Кисьов, Иван Христов, Анжела Димчева, Иван Ланджев ще четат свои послания и произведения, както и ще раздават свои нови книги с подписи. По една книга с подпис от създателя ще получи и читалище " Култура 1927 " в село Негован. Музикално измерение на празника ще прибавят Иван Бороджиев (саксофон) и дует Ели Раданова (вокал) и Венци Дреников (клавишни).

На 23 април от 11.00 часа ще се състои Корейски ъгъл на Столична библиотека. Посланикът на Република Корея Н.Пр. Джънг Джингю ще връчи на библиотеката на София подаяние от книги, албуми и дискове.

От 11.30 часа в Мраморното предверие ще се състои разкриване на галерия „ В превод на … “ с преводни книги от фонда на Столична библиотека. Включени са ранни изявления в сп. Български книжици от 1858 година, издания от края на XIX и началото на XX в. на непознати създатели в превод на български от П.Р. Славейков, Д.Симидов. Първи преводи на новобългарски на Библията и други свещени книги, преводи на типичен творби от наши автори– Ал. Балабанов, Кирил Христов, Гео Милев, Екатерина Каравелова, Елена Мутева, Мара Белчева, както и преводите на наши съвременници, преводна детска литература и непознати издания на мостри от българската литературна класика – британски, немски, испански.

От 12.00 часа в село Негован ще се състои посещаване на библиобуса в читалище " Култура 1927 " с огромно подаяние от Столична библиотека и дирекция „ Култура “ на Следствен отдел към окръжна прокуратура от 250 нови книги с детска, класическа и модерна българска и непозната литература. Училището и читалището в Негован постоянно са посещавани от екипа на библиотеката с библиобуса.

От 12.00 часа в Детския център ще се състои особено издание на читателския клуб „ АРТиШОК “ с писателката
От 12.30 часа в Американския център ще бъде открита галерия и мултимедийна презентация на възпитаници от ПГ по дизайн „ Елисавета Вазова “ по случай Световния ден на книгата и авторското право.

Всички начинания се организират при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР