София. Срокът на действие на мярката 60/40 се удължава до

...
София. Срокът на действие на мярката 60/40 се удължава до
Коментари Харесай

Срокът на действие на мярката 60/40 се удължава до 31 май 2021 г.

София. Срокът на деяние на мярката 60/40 се удължава до 31 май 2021 година Това реши на онлайн съвещание,свикано от заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова,Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС). Това оповестиха от държавната осведомителна работа .

В точка първа от дневния ред на съвещанието на НСТС държавното управление и обществените сътрудници разискаха план на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 151 на Министерския съвет от 2020 година

Промените плануват срокът на деяние на мярката за опазване на заетостта да се удължи до 31 май 2021 година

Средства ще продължат да се изплащат за служащи и чиновници, които през интервала от 13 март до 31 декември 2020 година са работили на ненапълно работно време, употребили са отпуск на съображение член 173а от Кодекса на труда или работата им е била прекратена заради въведени краткотрайни ограничавания на активността. Работниците и чиновниците следва да са били в трудово правно отношение с работодателя преди 1 октомври 2020 година

И през спомагателния интервал на използване на мярката размерът на поддръжката от страната ще е в размер на 60 на 100 от осигурителния приход и от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 година Допълнителният финансов запас за удължение на мярка е в размер на 147 млн. лв., с които се чака да бъдат непокътнати към 100 хиляди работни места.

След смяната на Постановлението за погашение на средства ще могат да аплайват работодатели, потвърдили спад на приходите от продажби през месеца, предшестващ месеца на кандидатстване, с не по-малко от 20 на 100 по отношение на усреднените доходи за 2019 година

До 15 април 2021 година работодателите ще могат да подават заявки за погашение на средства за интервала от 1 януари до 31 март 2021 година Заявленията ще се преглеждат и финансират по досегашния ред.

Социалните сътрудници не реализираха единомислеща поддръжка по плана на Постановление.

В точка втора от дневния ред на съвещанието на НСТС държавното управление и обществените сътрудници разискаха план на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 325 на Министерския съвет от 2020 година за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на служащи и чиновници, обезпечени в стопански действия, за които са наложени от държавен орган краткотрайни ограничавания за реализирането им в интервала на оповестено изключително състояние или оповестена изключителна епидемиологична конюнктура.

С препоръчаните промени се планува лицата да имат право на отплата за не повече от 60 дни за 2020 година и не повече от 90 дни за 2021 година, в които са употребили неплатен отпуск по отношение на наложени ограничавания за реализиране на активността, за която са наети, с акт на държавен орган.

Увеличава се срокът за допустимост, който към този момент ще бъде не по-късно от 30 юни 2021 година Допълнителният финансовият запас за застраховане на мярката е в размер на 24,6 млн. лв. и се чака да доближи до 33 хиляди заети лица.

Финансовите средства, нужни по мярката са обезпечени от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ посредством финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се изискванията и редът за кандидатстване и приемане на финансовата поддръжка.
Социалните сътрудници не реализираха единогласие по плана на Постановление.

В точка трета от дневния ред НСТС организира избор на ротационни заместник-председатели, според член 3а, алинея 4 от КТ. За заместник-председател на НСТС от организациите на служащите и чиновниците беше определен господин Димитър Манолов – президент на КТ „ Подкрепа “. От квотата на работодателските организации за заместник-председател на НСТС беше определен господин Васил Велев – ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

В точка всякакви НСТС даде позиция във връзка с РМС № 429 на Министерския съвет от 2020 година за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на самоосигуряващи се лица и работодатели, за опазване на заетостта на служащите и чиновниците в предприятията, непосредствено наранени от изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР