София. Софийският апелативен съд (САС) наложи мярка за неотклонение задържане

...
София. Софийският апелативен съд (САС) наложи мярка за неотклонение задържане
Коментари Харесай

Софийският апелативен съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия за пране на пари във връзка със строежа на магистрала „Хемус“ Борислав Колев

София. Софийският апелативен съд (САС) наложи мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на Б. К., обвинен за изпиране на над 53 млн. лева, предопределени за лот 5 от автомагистрала „ Хемус “. Определението е постановено по отношение на митинг на Софийска градска прокуратура (СГП) против избраната от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „ домакински арест “. Това оповестиха от пресцентъра на СГП .

След подаден сигнал от прокурори при СГП, на 11 декември 2021 година Софийска районна прокуратура (СРП) образува досъдебно произвеждане за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно обвързване по отношение на правораздаването, а точно – да не се стачкува мярката за неотклонение и да не се желае да бъде взета мярка „ задържане под стража “ от САС, да се позволи на обвинения да напуща страната и квалификацията на действието да бъде променена в по-лека такава, която би довела до освобождение на обвинения от наказателна отговорност.

Във връзка с многочислени изявления в медиите, както и изказвания отвън правосъдната зала на родственик на обвинения, че същият желае да даде пояснения в наличието на основния прокурор, през днешния ден в постройката на СГП беше извършен разпит на обвинения в наличието на неговия бранител. Разпитът беше извършен от двама прокурори в СГП и проверяващ служител на реда от Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП). При провеждането му участва и основният прокурор на Република България господин Иван Гешев по експлицитното гледище на обвинения Б. К. и позволение на наблюдаващ прокурор, обещано на съображение и по реда на член 198, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс.
Разпитът се организира при изискванията на член 240 във вр. с член 238 от Наказателно-процесуален кодекс – посредством правене на видеозапис, за което обвиненият и неговият бранител бяха категорично авансово известени и не възразиха. Видеозаписът беше осъществени от механически помощник.
В хода на разпита обвиненият беше осведомен с правата си в качеството му на обвинен и беше поканен да изложи във формата на свободен роман, всичко, което му е известно по отношение на следствието.
В хода на следствието досега обвиненият се е възползвал от правото си да не дава пояснения.
По време на разпита му в постройката на СГП през днешния ден обвиненият Б. К. даде дълги и подробни пояснения, като изложи своята версия, в това число уточни съответни лица, които имат отношение към вероятно осъщественото закононарушение, имената на които лица не са обществено известни. Обвиняемият е изразил предпочитание наказателното произвеждане по отношение на него да бъде прекъснато, да отпадне процесуалното му качество на обвинен и да не му бъде търсена наказателна отговорност.
По преценка на наблюдаващите прокурори ще бъде направено искане за осъществяване на разпит на обвинения пред арбитър по реда на член 222 от Наказателно-процесуален кодекс.

Предстои да бъдат дадени подробни инструкции от наблюдаващите прокурори за събиране на спомагателни доказателства посредством разпити на очевидци, както и посредством всички други нужни процесуално-следствени дейности за откриване на обективната истина.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР