София. Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев

...
София. Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев
Коментари Харесай

Служебният министър Гълъб Донев утвърди програмите за заетост на областите Варна, Ловеч и Смолян

София. Служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев подписа заповедите за одобряване на трите районни стратегии за претовареност в областите Варна, Ловеч и Смолян. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството . Чрез осъществяването им ще се разкрият близо 300 нови работни места в над 130 обитаеми места, което ще даде опция за работа на безработни младежи до 29 години, безработни над 50-годишна възраст, дълготрайно безработни, хора с увреждания, безработни с ниска подготовка.

Те ще бъдат наемани от общините за осъществяване на действия, свързани с поддържане и разчистване на пътища, улици, обезпечаване на поддръжка на сграден фонд и дребни ремонтни действия, запазване и поддържане на околната среда и други Общо 108 са работните места, на които ще бъдат устроени безработни, регистрирани в бюрата по труда във Варненска област. В Ловеч те са 96, а в Смолян – 90.

Основната цел на стратегиите е основаване на благоприятни условия за повишение на заетостта, понижаване на безработицата и превъзмогване отрицателните последици от пандемията измежду уязвимите групи на пазара на труда. Срокът за реализация на програмата във Варна е от 25 май до 30 ноември, а в Ловеч и Смолян от 1 юни до 30 ноември.

Финансирането на районните стратегии за претовареност е със средства от Националния проект за деяние по заетостта на Министерството на труда и обществената политика. По тях общините обезпечават претовареност за 6 месеца на цялостен работен ден, като получават средства за погашение на трудовото им заплащане и дължимите за сметка на работодателя осигуровки. Общините обезпечават материали за работа, работно облекло, защитни средства в изискванията на пандемичната конюнктура.

По районните стратегии за претовареност на 28-те области в страната се планува през 2021 година работа да стартират над 2 800 безработни.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР