София/Скопие. Разрешаването на спорните въпроси с България не е ново

...
София/Скопие. Разрешаването на спорните въпроси с България не е ново
Коментари Харесай

„Слободен печат“ : Българските условия не са европейски, но и те ни засягат

София/Скопие. Разрешаването на противоречивите въпроси с България не е ново изискване на Европейския съюз за започване на договаряния за участие със Северна Македония, увери външният министър на югозападната ни съседка Буяр Османи, откакто обществеността стартира да се чуди дали Скопие не е изгубило безусловната рекомендация за започване на договаряния, получена през март предходната година, отбелязва електронното издание на проправителствения вестник „ Слободен щемпел “ .

През почивните дни еврокомисарят по разширението Оливер Вархели съобщи от Тирана, че Албания е изпълнила всички условия за започване на договаряния за участие в Общността и че Северна Македония би трябвало бързо да позволи разногласието с България. Според анализатори Вархели желае да се откри решение и от македонците зависи какъв брой положително ще бъде то.

Османи разясни, че няма ново изискване, само че политиките за разширение в Европейския съвет се взимат с консенсус и без единодушието на даже една от 27-те държави-членки процесът не може да продължи напред. „ Докато България не се съгласи да одобри рамката за договаряния и да се организира междуправителствена конференция, това значи, че няма консенсус. Предполагам, въпросът с България е издигнат в този подтекст, а не като изискване на Европейски Съюз, защото 26 държави-членки поддържаха текста на рамката за договаряния през последните месеци и началото на договарянията през декември, единствената съпротива беше от България “, акцентира външният министър на Скопие.

Той добави, че към този момент няма нищо ново в договарянията с България, която в навечерието на изборите ще остане фокусирана върху въпросите от Споразумението за добросъседство, по което двете страни имат по-малко разлики.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР