София. Ще въведем законодателни промени, за да регламентираме нивото на

...
София. Ще въведем законодателни промени, за да регламентираме нивото на
Коментари Харесай

Лорита Радева, Столична община: Ще въведем законодателни промени, за да регламентираме качествата на горивата за битово горене

София. Ще въведем законодателни промени, с цел да регламентираме равнището на качествата на горивата за битово горене. Това сподели Лорита Радева - ръководител на комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори към Столична община, по отношение на резултатите от относително премерване на качеството на атмосферния въздух в София, което е осъществено с мобилни станции на Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС) в интервала 13-20 ноември в четири столични региона с разнообразни типове отопление и друг авто трафик, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
По думите й измерванията демонстрират, че битовото горене е един от главните замърсители на въздуха с фини прахови частици. „ Още един път посочваме обстоятелството, че ускоряваме контрола върху нерегламентираното горене на материали, които провокират високо замърсяване, каквото е горенето на гуми, на унищожаване на обвивката на кабели и други Във връзка с това вкарваме и пилотен план, който да убеди жителите, че можем да използваме и горива, които също са с положителни качества за отопление, само че не замърсяват въздуха. Той започва със закупуването на 30 печки, които да бъдат предоставени на самостоятелни консуматори от регион „ Нови искър “. С него въз основата на горивопелети ще чакаме да получим индикатори за положително отопление на домовете на жителите и без утежняване на индикаторите на въздуха “, уточни още тя и посочи, че едно от дейностите на Столична община, свързани със законодателни промени, са да се регламентира равнището на качествата на горивата за битово горене, които се оферират. " За в този момент няма такива стандарти. Важна самодейност за нас е да не се допусне и на хората, които са с ниско обществено състояние и се подкрепят енергийно, да им се дават горива с качества, влияещи за утежняване на въздуха ", сподели още тя.
Радева изясни, че Столична община взе участие и в план за трансгранично съдействие. „ В него ще апробираме една система, която на локално равнище с мобилни датчици да разреши да усили опциите за следене на качеството на въздуха освен на местата, на които са ситуирани станции на Изпълнителната организация по запазване на околната среда. Тя ще ни насочи към проблематичните зони и надлежно към работа върху тях. Както към този момент сме казвали, на крайна права сме и с предприемането на ограниченията по механизма за деяние на Столична община по системата за ранно предизвестие на замърсяването на въздуха. Имаме създадена такава система дружно с екип на Българска академия на науките и сега работна група, назначена със заповед на кмета на Столична община, сега създава това, каква поредност от ограничения да бъде предприемана, когато следва такова замърсяване на въздуха, с цел да може да реагираме съответно “, сподели още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР