София ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от

...
София ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от
Коментари Харесай

София тегли 60 млн. евро кредит за градски магистрали

София ще изтегли до 60 млн. евро капиталов заем от Европейската капиталова банка за създаване на вътрешните кръгове, ремонт на трамвайни линии и първата част от зеления кръг. Става дума за 10 стратегически обекта, които ще осъществим за 5 година Работата по първите от тях ще започва още през идната година. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Заемът ще се изплаща в интервал от 20 година, като лихвата ще е 0,35%.

" Един от стратегическите цели в предизборната ми стратегия е довеждане докрай на вътрешните кръгове на София и връзките с околовръстния път. Това са огромни планове, които изискват огромни вложения. Ако за построяването им употребяваме единствено общински средства това ще се случва с мудни темпове, другият вид е да ограничим вложенията в останалите сфери, което не можем да си позволим ", изясни Фандъкова, представена от в. " 24 часа ".

Десетте обекта, които ще се изградят със средствата от заема, са: довеждане докрай на булевардите " Тодор Каблешков " и " Филип Кутев ", сектори от Източната тангента; " Рожен ", уголемение на " Ломско шосе ", дотъкмяване на бул. " Копенхаген ", реорганизация на бул. " Скобелев ", ремонт на трамвайната линия по бул. " Стамболийски ", както и на тази по бул. " Царица Йоана " дружно с тунела. Със заема ще се построи и първата част от зеления кръг на столицата по остарялата жп линия от Борисовата градина до " Слатина ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Столичната община планува в края на 2019 година в София да...

Освен тези обекти е очакван и лист с пет аварийни, защото става дума за рамков заем. Това значи, че в случай че плановата подготвеност за един обект е по-напреднала от тази за различен, ще можем да ги подменим, посочи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той акцентира, че при условие общинският дълг да не надвишава 15% от приходите, за София с новия заем той ще остане под 8% до 2040 година

" София може да получи този капиталов заем при допустимо най-изгодните условия поради финансовата непоклатимост на общината и високия кредитен рейтинг, който имаме ", акцентира Фандъкова.

Планира се довършването на бул. " Копенхаген " – от ул. " Самоковско шосе " до бул. " Ал. Малинов ". В листата е и строителството на източната дъга от северната скоростна дъга до бул. " Ботевградско шосе ". Планира се и построяването на бул. " Рожен " от надлеза над жп линията до Северната скоростна дъга. " Ломско шосе " ще се разшири от кръговото кръстовище при едноименната метростанция до околовръстния път.

Друг обект, който общината ще построи със средства от Европейска инвестиционна банка, е и дълго чаканата реорганизация на бул. " Ген. Скобелев " с изместване на трамвая върху рампа. Част от плана е и реконструкцията на транспортния тунел при НДК. Зеленият кръг пък ще свърже регионите " Слатина " и " Изгрев " по трасето на някогашната жп линия при гара " Пионер ". Плановете са там да се изградят 3,1 км велоалея, пешеходна зона и линеен парк.

В аварийния лист са включени реорганизация на бул. " Рожен " от надлез " Надежда " до жп линията, създаване на улиците " Войводина могила " и " Народен воин " в " Овча купел ", които ще се явяват като обходен маршрут при построяването на околовръстния път, реорганизация на бул. " Джеймс Баучер " и трамвайната линия по него, Западната дъга – от " Ломско шосе " до бул. " Сливница " и ремонт на улиците, по които е планувано да се построява ВиК-мрежа, изясни зам.-кметът по публично строителство инж. Ангел Джоргов.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР