София ще е сред най-атрактивните локации за международни инвестиции в

...
София ще е сред най-атрактивните локации за международни инвестиции в
Коментари Харесай

София ще е сред най-атрактивните локации за външни инвестиции в следващите 2 години

София ще е измежду най-атрактивните местоположения за интернационалните вложения в идващите две години, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция за бъдещето на Икономическия и паричен съюз.

„ Вече години наред ние от Сдружение „ Граждани за европейско развиване на България " дружно с нашите сътрудници от Фондация „ Конрад Аденауер " и Изследователски център „ Вилфрид Мартенс " поставяме старания и организираме конференции и конгреси, на които експертно и отговорно да се разискват значимите въпроси пред развиването на Европейски Съюз и несъмнено на нашата страна в европейския път, който сме си избрали. 16 години след действителното въвеждане на еврото като парична единица и преминавайки през тежката икономическа рецесия, Европейска комисия работи за промени, които да доведат до повече сигурност и изгоди на жителите от икономическия и политически съюз. Тази експертна полемика е, както част от европейския спор за нужните промени, по този начин несъмнено и от настоящия български спор за въвеждане на еврото ", съобщи Фандъкова.

Тя показа няколко обстоятелството, показателни за развиването на София през последните години. „ На първо място е развиването на стопанската система на града. Според последното проучване на подразделението на „ Financial Times ", което следи директните задгранични вложения, София ще е измежду най-атрактивните местоположения за интернационалните вложения в идващите 2 години. В класацията „ Европейски градове и райони на бъдещото за 2018-2018 година " София е на второ място в категорията „ Големи градове на бъдещото " по критерия „ Ефективност на разноските " и е в топ 10 на източноевропейските райони на бъдещото ", регистрира столичният кмет. По думите ѝ София, дружно с Югозападния район на страната, е измежду 10-е най-добре представящи се градове в Европа в класацията на Американския институт Milken.

„ В разбора се акцентира, че положителната позиция се дължи на обстоятелството, че районът е център на обществено финансирани планове за изследвания и развития ", добави Йорданка Фандъкова. „ София е градът и районът, който е перспективен и си коства да работим дружно, да сплотяваме старания, да дискутираме, с цел да намираме значимите фактори, които биха спомогнали това освен да се случи, само че и да се случи сполучливо ", сподели още тя.

Само за първите 7 месеца на тази година директните вложения в София са 220 млн. евро, заяви Йорданка Фандъкова. „ Публичните вложения са значим фактор за привличане на вложители. В интервала 2007-2013 година Столичната община единствено посредством европейската взаимност влага към 1,5 милиарда евро обществени средства в основни транспортни, инфраструктурни и екологични планове, а в новия програмен интервал от 2014 година насам към този момент сме обезпечили финансиране за планове на обща стойност 744 млн. евро ", заключи кметицата.

По думите ѝ това са средства, които действително трансформират града и данните от всички интернационалните отчети го потвърждават. „ Публичните вложения притеглят и частни. Това е методът да се реализира стопански напредък. По данни на Българска народна банка единствено за първите 7 месеца на тази година директните вложения в София са 220 млн. евро. Това значи нови работни места и по-високи приходи за хората ", заяви още столичният кмет. Тя означи, че София и районът са привлекателна дестинация за доста компании, с помощта на високоскоростния интернет, добре квалифицираните младежи и конкурентното възнаграждение.

„ Вярвам, че Общината и страната ще продължат да работят по този начин, че да основават добре подредена и почтена среда за развиване на бранша на високите технологии, тъй като това е секторът, който в действителност оказва помощ за повишение на стандарта в нашия град. Само за 5 години софтуерният бранш бележи растеж от 120% в България и изрично е измежду най-бързо разрастващите се у нас, като основава нови и високо платени места ", разяснява Фандъкова, като регистрира, че единствено в София в бранша работят над 40 хиляди души и 90% от софтуерните компании в страната.

„ Вярвам, че когато приказваме за бъдещото на паричния съюз, би трябвало да отчитаме действителните данни за развиването на всяка страна и район, тъй че решенията, които взимаме да са в интерес на жителите и в края на краищата да вървим към една обща цел – по-висок стопански напредък ", сподели още тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР