София. Съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана

...
София. Съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана
Коментари Харесай

Завърши мисията на НАТО по охрана на въздушното ни пространство, изпълнявана от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия и българските ВВС

София. Съвместната задача по усилена защита на въздушното пространство, изпълнявана в продължение на два месеца от Военновъздушните сили на Република България и Кралските военновъздушни сили на Нидерландия с пето потомство изтребители F-35 приключи сполучливо през днешния ден, 1 юни. Това оповестиха от Министерството на защитата.

„ Това беше нашата първа взаимна задача с нидерландски F-35 за интензивен Air Policing в българското въздушно пространство “, съобщи командирът на авиобаза „ Граф Игнатиево “ бригаден военачалник Николай Русев. „ За нас беше наслаждение да бъдем домакини и да работим взаимно с такова високо дейно и елементарно за поддръжка военно формирование. Подготвихме пътя за бъдещи пребазирания на F-35 в България и се надявам, че това ще бъде началото на едно по-тясно другарство и съдействие. Благодаря на нашите нидерландски сътрудници за техните старания, професионализъм и схващане “, добави още бригаден военачалник Русев.

„ Изключително сме признателни на българското Министерство на защитата и изключително на персоналния състав на авиобаза „ Граф Игнатиево “ за съдействието и отличното домакинство по време на пребазирането на нашите F-35 “, сподели майор Винкен, пълководец на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия. „ Благодарение на взаимната ни работа, успяхме да осъществим всичките си задания по безвреден и ефикасен метод. Заедно с българските изтребители MiG-29 Fulcrum, ние изпълнявахме задачите по Air Policing на Източния фланг на НАТО, гарантирайки суверенитета на съюзническото въздушно пространство ”, съобщи още майор Винкен.

„ Освен защита на въздушното пространство, нашите F-35 изпълняваха и действия по зоркост над България и демонстрираха готовността си за запазване на целостта на обозначеното въздушно пространство. Изпълнявахме подготвителни задачи, взаимно с българските MiG-29 и други съюзнически сили, пребазирани в Черноморския район, демонстрирайки оперативна съгласуемост и координация сред съдружниците ”, добави командирът на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия.

Мисията на НАТО по Air Policing се реализира под контрола и управлението на Съюзното военновъздушно командване в Рамщайн, Германия. Обединеният център за въздушни интервенции на НАТО в Торехон обезпечава контрола на непрекъснатата денонощна задача. Организацията на Северноатлантическия контракт уверено продължава да обезпечава осъществяването на задания в спокойно време, гарантиращи опазването на въздушното пространство на всяка една от страните-членки на Алианса.

В интервала април-май два изтребителя F-35 и до 120 военнослужещи от Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия участваха в задача по групова защита и запазване сигурността на въздушното пространство на съдружниците от Алианса над България. От началото на задачата Кралските военновъздушни сили на Нидерландия изпълняваха тази задача взаимно с българските си сътрудници от Трета авиационна база „ Граф Игнатиево ”.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР