София. РСМ отново пуска информация по-скоро за тестване на общественото

...
София. РСМ отново пуска информация по-скоро за тестване на общественото
Коментари Харесай

Проф. Ана Кочева: РСМ отново пуска информация по-скоро за тестване на общественото мнение, отколкото за някаква реална употреба

София. РСМ още веднъж пуска информация по-скоро за тестване на публичното мнение, в сравнение с за някаква действителна приложимост. Това сподели в предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ проф. Ана Кочева, началник на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при Българска академия на науките. По думите й към този момент с изключение на спорадични вербални индикации, в това число и изказването на Зоран Заев за изтриване на думата „ български “ пред термина „ фашистки окупатор “, няма други съществени знаци, че Скопие съществено се приготвя да даде подтик на формалните връзки със София. Политическите фактори в РСМ не престават пропагандните рейдове из европейските страни пред безусловно нужния разговор с България и българските им сътрудници, а там е разковничето за превъзмогване на различията, акцентира тя.

„ Историците и Комисията по исторически въпроси в Македония незабавно реагираха на препоръчаното изтриване на думата „ български “ пред термина „ фашистки окупатор “ от монументи и учебници. Това предложение на Зоран Заев обаче не мога да преценява доколко е дефинирано съществено и доколко това не е информация, която се изпуска следено, с цел да се опипа почвата за възможната нейна рецепция от страна на обществото в РСМ “, разяснява тя.

Нещо сходно се е случило и предходната седмица с изпуснатия „ нон-пейпър “ в РСМ за разрешаване на разногласието с България, добави проф. Ана Кочева.
По отношение на така наречен напън, който се усеща върху България от евроатлантическите ни сътрудници, е въпрос на семантика, акцентира проф. Ана Кочева.

„ Някои политически анализатори го дефинират като напън, а други за упоритост или бързане за предоставяне на старт на договарянията с РСМ. Наистина от страна на Съединени американски щати това е изключително изразително и евентуално тази упоритост се изяснява с желанието на администрацията на Джо Байдън за още по-ясно опълчване на Западните Балкани на Русия посредством приобщаването им към евроатлантическите полезности. Европейски Съюз също обявява сходно предпочитание, само че по-предпазливо във връзка с чак толкоз скорошното уголемение “, сподели още тя.

Според проф. Ана Кочева твърдата българска позиция против даването на старт на договарянията с РМС е по-скоро добре пристигнала за някои страни членки, без значение от това какво артикулират те по този мотив.

„ Независимо от поръчките, че разширението би трябвало да продължи, Европейски Съюз в този момент има доста по-различни проблеми, доста повече има потребност са се занимава със себе си, с коронавирус рецесията, с ограниченията за преодоляването й, инфлационните процеси, които стартират да стават все по-невъзможни за преодоляване. Повече от несъмнено е, че българският стратегически интерес също изрично е привързан с присъединението на РСМ към Европейски Съюз, две мнение няма, това би трябвало да се случи рано или късно, само че не непременно “, акцентира проф. Ана Кочева.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР