София. При покупка на намалена стока от днешния черен петък,

...
София. При покупка на намалена стока от днешния черен петък,
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Няма законова забрана за комбинирано предлагане на стоки и услуги, но условията трябва да са ясни и потребителите да внимават

София. При покупка на понижена стока от днешния „ черен петък ”, обвързана със съпътстващ я контракт за услуга потребителите да се интересуват в детайли за неговия период и параметрите на въпросната услуга. За това предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bloomberg TV Bulgaria, оповестиха от пресцентъра на КЗП . Той добави да извърнат внимание освен на цената, само че и до каква степен самата услуга дава отговор на техните упования и условия и дали няма включени пакети, които не са им нужни.
Според ръководителя на КЗП точно офертите за на пръв взор преференциални артикули като да вземем за пример телекомуникационни устройства или тв приемник ведно с контракт за обвързвана с тях услуга е една от вероятните нелоялни търговски практики на „ черния петък ”. „ Има риск, закупувайки на тази преференциална цена сходно устройство, да се окажете обвързани с дълготраен контракт за услуга, която може да не е чак толкоз потребна и да се окаже, че като стойност е на една много по-съществена цена, в сравнение с бихте могли да се абонирате за нея в естествена акция и когато покупката на това устройство не би довела и до обвързването с този контракт ”, изясни Маргаритов.
В предаването „ Бизнес старт ” Димитър Маргаритов уточни, че няма законова възбрана за търговците да оферират комбинирано артикули и услуги, стига да спазят условията за оповестяването на изискванията по подобен вид покупко-продажби. „ На първо място, те са длъжни задоволително ясно да осведомят потребителите, че ще се подпише контракт за избран период. Трябва да бъде разяснено и каква е цената на тези услуги, както като месечен абонамент, по този начин и като последна цена ”, добави той.
По думите му фундаменталните потребителски права по никакъв метод не могат да бъдат изгубени единствено тъй като приказваме за „ черен петък ” или за друга акция за отстъпки. „ Това да вземем за пример значи, че в случай че сте си купили стока с понижение, Вие имате право на претенция при проявен недостатък в границите на гаранционния период. В първите шест месеца тежестта за доказване на повода за несъответствието е у търговеца. Това по никакъв метод не може да бъде отменяно или променяно с друг вид договорни клаузи, които търговци биха могли да предложат на потребителите ”, безапелационен бе ръководителят на КЗП.
„ Нека да е ясно, че пониженията би трябвало преди всичко да са в интерес на потребителите, защото те ще платят по-ниска цена за това, което желаят да си купят. Но те са и една опция за търговците, когато спазят условията на закона и задоволително ясно разгласят изискванията на покупко-продажбите, да създадат по-големи обороти ”, сподели още Маргаритов. Той цитира статистически данни, съгласно които по време на „ черния петък ” се записва неимоверно нарастване на оборотите с по 20-30-50%, а някои от търговците регистрират по-големи обороти, в сравнение с по Коледно-новогодишните акции. „ Трябва да се стигне до една обстановка win-win – това няма да е по никакъв начин мъчно, в случай че се ползват разпоредбите, които от ден на ден хора знаят и от ден на ден търговци са склонни да съблюдават ”, сподели още ръководителят на КЗП.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР