София. Председателят на Организацията на евреите в България Шалом“ д-р

...
София. Председателят на Организацията на евреите в България Шалом“ д-р
Коментари Харесай

Възпоменателна плоча в памет на евреите, храбро сражавали се и геройски загинали за България през войните 1912 – 1918 година бе открита в София

София. Председателят на Организацията на евреите в България „ Шалом “ доктор Александър Оскар, посланичката на страната Израел в България Нейно превъзходителство Ирит Лилиан и заместник-кметът на Столична община доктор Тодор Чобанов откриха възпоменателна плоча на фасадата тогавашната Еврейска болница, през днешния ден МБАЛ „ Сердика “, в памет на евреите, безстрашно сражавали се и героичен починали за България през войните 1912 – 1918 година.
На събитието участваха голям брой представители на еврейската общественост в България, на Министерство на външните работи, на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет, на Столична община, партийни водачи, жители на София, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .
Според информация на ОЕБ „ Шалом “, еврейската болница е издигната през 1933 година като „ възвишен монумент, с който българските евреи почтено извършиха своя заветен дълг по отношение на тези синове, които оставиха костите си по бойните полета за достойнството и славата на отечеството и за достойнството на своите сънародници “. По време на Балканските войни и Първата международна война евреите, годни за военна работа, са мобилизирани наедно с останалите свои сънародници в българската войска. Между видните български офицери са били имена като Рахамим Мошонов, Грациани Морено и Аврам Таджер, които по-късно се трансформират в дейци и водачи на еврейската общественост в България. Близо 1000 еврейски бойци и офицери умират на фронта в името на своята татковина.
Никола Петков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР