София. Посланикът на Израел в София Йорам Елрон изрази благодарността

...
София. Посланикът на Израел в София Йорам Елрон изрази благодарността
Коментари Харесай

Посланикът на Израел Йорам Елрон: Израел благодари на България за позицията по време на конфликта в Ивицата Газа

София. Посланикът на Израел в София Йорам Елрон изрази благодарността на страната си към България за това, че е била една от дребното страни, дали своят вот в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида (СОПЧ) срещу основаването на комисия за следствие на хипотетични военни закононарушения в Ивицата Газа по време на последната ескалация на арабо-израелския спор. По думите на Негово Превъзходителство, българското държавно управление е заело морално вярната позиция във връзка с Израел на интернационалните конгреси. Той посочи, че София се е доказвала като бранител на еврейската идея и в предишното, както го е направила през предходната седмица, гласувайки против „ извънредно злостното и лицемерно решение на този подкупен орган “, предава специфичният делегат на Агенция „ Фокус “ .

Посланик Елрон приказва пред публицистите по време на брифинг на Директора на Дирекция „ Южна Европа “ в Министерството на външните работи на Израел Ури Ротман, който е на посещаване в София. Ротман, дълготраен посланик с богат опит в района на Близкия изток и Европа, даде пространни пояснения за позицията на страната си за последния въоръжен спор сред Израел и групировката ХАМАС и други въпроси от дневния ред на близкоизточния кротичък развой “.

„ Бих желал да заявя нещо от мое име, като дипломат на Израел “, съобщи Йорам Елрон. „ Искам да изразя нашата признателност към българското държавно управление за това, че възприе морално вярната позиция във връзка с Израел на интернационалните конгреси. [София] е доказвала доста пъти в предишното, че пази идеята на Израел, както го направи предходната седмица гласувайки в Съвета на Организация на обединените нации по човешките права против това извънредно злостно и лицемерно решение на този подкупен орган, който реши да сътвори комисия за следствие против Израел след последния кръг на спора.

„ България излезе намерено и изигра централна роля. Включително с речта на посланика (на България при ООН) и гласуването срещу. Тя бе една от дребното страни, които гласоподаваха срещу и ние сме признателни за това “.

Както заяви The New York Times, в четвъртък, 27 май, СОПЧ гласоподава за основаване на анкетна комисия с огромни пълномощия за следствие на вероятни военни закононарушения и други злоупотреби от Израел по време на последната ескалация на арабо-израелския спор.

„ Това е скандално решение “, продължи дипломат Елрон. „ В него не се загатва по никакъв метод, че по време на спора против Израел бяха изстреляни 4300 ракети. Не се загатва ХАМАС, която е терористична организация, приета за такава от доста страни по света, в това число България. Така че няма да сътрудничим с тази анкетна комисия. Това, което ще създадем, е да продължим да се пазиме от ХАМАС и другите терористични организации, както и против политизирани интернационалните органи, които желаят да делегитимират нашето законно и заслужено право на самоотбрана “, заявърши посланикът на Израел в София Йорам Елрон.

Както отбелязва The New York Times, за трети път за седем години Съветът по правата на индивида в Женева реши да образува такава комисия, само че последната се разграничава в два значими аспекта.

Комисията е избрана като „ течаща “, т.е. активността й няма времеви ограничавания. Това й придава известна степен на непрекъснат орган, сходен на тези, основани за зверствата в Сирия и Мианмар.

И комисията не се лимитира единствено до разглеждането на военните дейности в Ивицата Газа и на Западния бряг на река Йордан, а вместо това е натоварена да изследва „ всички съществени аргументи за повтарящото се напрежение, неустойчивост и продължение на спора, в това число систематична дискриминация и репресии въз основа на национална, етническа, расова или религиозна еднаквост “.

Въпреки че комисията може теоретично да проверява нарушавания на правата на индивида от двете страни, в издадената от нея резолюция не се загатва ХАМАС или другите палестински терористични групировки. Критиците на резолюцията показват, че тя не е уравновесена.

24 от 47 члена на СОПЧ гласоподаваха „ за “ основаването на комисията, 9 гласоподаваха „ срещу “, включително България, а 14 делегации се въздържаха.

Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР