София. Подкрепата за българския бизнес може да дойде само чрез

...
София. Подкрепата за българския бизнес може да дойде само чрез
Коментари Харесай

Станислав Младенов, БСП - София: Реалната подкрепа за бизнеса може да дойде само чрез грантове, а не чрез заеми

София. Подкрепата за българския бизнес може да пристигна единствено посредством грантове. Това съобщи Станислав Младенов, специалист от Съвета по стопанска система към Българска социалистическа партия - София и претендент за депутат от листата на 25-ти МИР в столицата, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София . Той уточни, че кредитирането не е помощ. Младенов счита, че то ще вкара българските стопански субекти в голяма задлъжнялост, с която никой не знае дали ще се оправят.

" Добре е, че тримата министри - Гълъб Донев - на труда и обществената политика, Асен Василев - на финансите и Кирил Петков - на стопанската система, излязоха и показаха нови стопански тласъци в поддръжка на бизнеса. Но не споделиха от кое място ще бъдат финансирани тези принадлежности, за които приказваха “, разяснява Младенов.

„ Дали тези средства ще дойдат от Плана за възобновяване и резистентност? Би било извънредно тъпо и незаслужено по отношение на българския микро, дребен и междинен бизнес, в случай че грантовият детайл в Плана за възобновяване и резистентност отпадне за сметка на финансови принадлежности, т.е. кредитиране ", добави още той.

Станислав Младенов напомни, че все още българските банки разполагат с 25 типа разнообразни финансови принадлежности за нисколихвено кредитиране. Според него би било извънредно нецелесъобразно към тях да бъде включен още един толкоз огромен финансов запас.

" Най-тревожното от всичко е, че на никое място не виждам, а и не слушам да се приказва за грантовия запас. А това е единствената същинска помощ за българския бизнес. Правителството на Борисов по никакъв метод не подкрепя микро, дребните и междинни предприятия. Голяма част от тях даже още не са си получили финансовата помощ, за която аплайваха още предишното лято. А в този момент служебното държавно управление им готви нова изненада под формата на заеми, които водят след себе си заплаха от голяма задлъжнялост, поради тежката икономическа конюнктура сега в света, провокирана от пандемията от COVID-19 ", добави Младенов.

Експертът от Съвета по стопанска система на Българска социалистическа партия - София дефинира като доста притеснителни слуховете, че оповестената от тримата министри нова стратегия за възобновяване на българския бизнес с палитра от принадлежности на процедура ще размени грантовия детайл със заемни средства.

" Това би било доста нездравословно за страната решение. Това е типичната дясна политика - да дадеш заеми, вместо грантове, и да разчиташ, че пазарът самичък ще се контролира. За Българска социалистическа партия към днешна дата грантовият инструмент няма опция! Няма държавно управление в Европейския съюз, което да не пази интереса на бизнеса си и да упорства пред Еврокомисията за това грантовите принадлежности да бъдат повече от финансовите. Само ние сега вършим противоположното. Бих желал да знам кое постанова всичко това? С кого са съгласувани всички тези дейности и решения? Кой и на каква база реши, че грантовете би трябвало да бъдат сменени с заеми? И би трябвало ли да чакаме смяна в Плана за възобновяване и резистентност? В тази връзка - ще отпаднат ли от него плануваните грантове за декарбонизация и софтуерна рационализация, с цел да бъдат вкарани на тяхно място финансови принадлежности? За мен сходни дейности биха били извънредно неразумни и неверни. Обратното - на България сега й е нужна Национална грантова стратегия за ликвидност със важен бюджет. Само тя би избавила българската стопанска система ", разяснява още Станислав Младенов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР