София. Подходът за присъствено обучение в училище в условията на

...
София. Подходът за присъствено обучение в училище в условията на
Коментари Харесай

Министър Николай Денков: Присъственото обучение след тест за COVID продължава и след зимната ваканция

София. Подходът за присъствено образование в учебно заведение в изискванията на всеобщо тестване за Коронавирус продължава и след зимната почивка. Това съобщи министърът на образованието и науката Николай Денков в предаването " Говори в този момент " по Българска национална телевизия . Масовото тестване остава в областите със заболеваемост над 250 на 100 000 души население.
Николай Денков уточни, че след встъпването в служба на новия кабинет е провел две срещи с новия министър на опазването на здравето Асена Сербезова, по време на които е обяснил нуждата от предвидимост при положение на ново затваряне на учебните заведения - в случай че се спре присъственото образование, да има явен проект при какви условия децата се връщат в клас.
Денков подсети, че решението дали учениците ще учат присъствено и при какви условия се взима от министъра на опазването на здравето според от епидемиологичната конюнктура.

Министърът на образованието и науката заяви също, че е изискал в проектобюджета за следващата година да бъдат обезпечени средства за нарастване на учителските заплати, тъй че те да са в границите на 120%-150% от междинната работна заплата. Според него това е извънредно значимо, защото сега има промяна на поколенията измежду учителите и младите фрагменти би трябвало да се задържат.
По думите на Денков от Министерството ще опитат да подобрят изискванията за работа на учителите и с повишение на квалификацията им. Той сподели още, че ще се подчертава и върху използването на новите технологии в клас, работата с деца със усложнения или със специфични просветителни потребности, както и съответна реакция в случаите на експанзия.

Николай Денков съобщи във връзка със сбъркана задача от олимпиадата по математика, че е предложил тя да се извади от оценяването и да няма тежест, тъй като единствено по този начин ще се обезпечи равнопоставеност сред всички участници.

Той посочи, че все още не се постанова смяна в материала за матурите поради времето, прекарано в отдалечено образование.

Министърът уточни още, че ще разиска с ректорите на висшите учебни заведения благоприятни условия за облекчение на нарасналите режийни разноски в университетските общежития. Според Денков един от разновидностите е университетите да употребяват държавната помощ за високите цени на тока за небитовите консуматори.

По думите му следва и преструктуриране на администрацията на Министерството на образованието и науката, от което ще стане ясно дали във ведомството има потребност от още съкращения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР