София. По отношение на Китай, всички действия, които предприема правителството

...
София. По отношение на Китай, всички действия, които предприема правителството
Коментари Харесай

Константин Проданов, АБВ: Всичко, което управляващите правят по отношение на Китай, е или погрешно, или безвъзвратно закъсняло

София. По отношение на Китай, всички дейности, които подхваща държавното управление ни, са първо - окончателно закъснели и второ - неправилни. Тази самодейност „ 16+1 “ действително е дейна от 2013 година, а ние чак в този момент се сетихме. Междувременно нашите съседи са с пъти по-високи китайски вложения от нас. Това съобщи в ефира на БТВ специалистът икономист и член на Народно събрание на АБВ Константин Проданов, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия АБВ . „ Да погледнем съответния конгрес в този момент. От една страна ние имаме Цветан Цветанов, който безусловно се изплю в лицето на китайците, заявявайки, че са световна опасност за сигурността. От друга страна - сръбският министър председател подписва с Китай не кредитна линия, а инвестиция за над един милиард, с който ще се построи тази скоростна права, която свързва пристанището в Пирея, което китайците взеха, през Атина, Скопие и до Будапеща. Т.е. има голяма разлика сред това, което добиват нашите съседи и тази кредитна линия, за която се приказва във връзка с България. Китайците са ни споделили, че имат един милиард и половина кредитни линии, за които в случай че им предоставим читави и забавни за тях планове, те могат да ги ревизират и одобрят. Но тук, забележете, не става дума за вложения, а за заем. При инвестицията вложителят носи риска, а при заема - този, който дава парите чака да му бъдат върнати с рента “, съобщи Проданов и уточни, че даването на кредитни линии е един от китайските модели на агресия по света и страната ни би трябвало да е доста деликатна при договарянето на сходен жанр покупко-продажби. „ Другата стъпка, която сме създали изкривено, да вземем за пример е това, че вършим нагледно казано „ китайско министерство “. На тази позиция би трябвало да се постави човек, който схваща от Китай, който приказва китайски. Тук става дума за 2000-годишна империя. Тук знаците са доста значими. Имаме задоволително хора, които са способни. Трябва да престанем да търсим позиция за един човек (Лиляна Павлова, бел. ред.), който в този момент, след края на европредседателството ни, внезапно остава без работа. "
Константин Проданов бе свикан за коментар и във връзка с предлагането България да влезе по едно и също време в банковия съюз и чакалнята за еврозоната. „ Страната ни съумя да реализира обвързване на присъединяване ни в банковия съюз с чакалнята за еврозоната, само че това не е задоволително с цел да ме прави оптимист. Има прекомерно доста условности в това заричане, което са ни дали. Те споделят, че има набор от ограничения, които би трябвало да предприемем и в правосъдната система, и във финансовата ни система. Искат инспекция на качеството на активите в банковия ни бранш, синхронизиране на законодателството ни и редица други условия. Това им дава опция след една година да ни кажат, както е с Шенген, че още не сме подготвени и че влизането ни ще се отсрочи “, уточни Проданов. Той напомни известната алегория за моркова и тоягата, като съобщи, че пред България се размахва следващия морков, само че не е ясно дали страната ни ще успее да го доближи. „ Все отново това, което се случи е позитивна стъпка, само че аз персонално мисля, че ние постигнахме минимума от това, което можеше да бъде реализирано. Можеше доста по-активно да лобираме в посока на присъединението ни към еврозоната. Имаше и стъпки, които можеше да предприемем към стабилизиране на финансовата ни система и към адаптиране на законодателството ни “, съобщи той. По думите му България може да вкара еврото най-рано след три години. Експертът обаче е безапелационен, че страната ни не би трябвало да прибързва, тъй като еврозоната занапред се трансформира и ние можем да търсим преференциални за нас разновидности, свързани с условията за синхронизация на данъчните системи, вноските в рисковия фонд на еврозоната и други Според него огромният плюс, който страната има сега е фактът, че държавното управление е заложило детайл на необратимост в устрема си към въвеждане на еврото, което ще пресече всевъзможни спекулации, че България ще излиза от Европейски Съюз, от валутния ръб, или че страната ни може да се ориентира към евразийски съюз с други източни страни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР