София. Първият ни приоритет е успешното завършване на учебната година,

...
София. Първият ни приоритет е успешното завършване на учебната година,
Коментари Харесай

Министър Николай Денков: Първият ни приоритет е успешното завършване на учебната година

София. Първият ни приоритет е сполучливото довеждане докрай на образователната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след главно обучение. Това сподели на брифинг служебният министър на образованието и науката Николай Денков, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

През идващите три месеца МОН ще има за собствен цели и подготовката на идната образователна година.

„ Ще създадем изчерпателен разбор какви са резултатите от отдалеченото образование, къде има съществени проблеми, свързани с отпадането на учениците, със закъснението с усвояването на материала. На тази база при подготовката на идната образователна година ще предложим пакет от ограничения, които са бъдат прилагани от идващия екип в министерството “, изясни Денков.

Той уточни като трети приоритет завършването на картата на висшето обучение в България.

„ Предишният екип, който е работил в министерството по тази карта, е постигнал значителен прогрес, само че това, което липсва, е аналитичната част: какви са изводите от събраните данни и какво следва да се направи в региона на висшето обучение, с цел да можем да понижим и отстраняваме някой проблеми, които са насъбрани в региона “, уточни служебният учебен министър.

Четвъртият приоритет е обвързван с обзор на дейностите, които са заложени в Плана за възобновяване и резистентност и стратегиите, свързани с обучение, образование и научни проучвания.

По тези 4 целта МОН ще работи със заместник-министър Мария Гайдарова, която ще дава отговор за всички действия, свързани с учебната мрежа: довеждане докрай на образователната година и подготовката на идната.

„ Тя е прочут експерт. Един от водещите в България учители, шеф на учебно заведение, обвързван с въвеждането на новаторски практики. По отношение на разбора на проблемите в учебното обучение, ще работим с Евгения Пеева, която също има дълголетен опит в тази област. Тя е управлявала и редица планове, финансирани от Европейска комисия и планове в партньорство с МОН. В това отношение, дружно със зам.-министър Гайдарова, ще се допълват, с цел да имаме цялостната експертиза, нужна за подготовката за идната година. По отношение на висшето обучение, замес тник-министър Генка Петрова ще координира дейностите, свързани с изследователските университети и със довеждане докрай на картата на висшето обучение. Тя е била заместник-ректор 8 години в Медицинския университет в София и е работила по редица европейски и национални планове. Тя има доста богат опит и в тази област. По отношение на научната активност, заместник-министър Нели Косева, която идва в качеството си на основен секретар на Българска академия на науките във връзка с научната активност “, показа екипа си Денков.

Той акцентира, че по всеки от заместник-министрите ще работи в границите на своята подготвеност във връзка с Плана за възобновяване и развиване. Международната активност ще бъде кооридинирана от Евгения Пеева.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР