София. Първия Национален механизъм за инвестиции в подобряване на качеството

...
София. Първия Национален механизъм за инвестиции в подобряване на качеството
Коментари Харесай

София, Пловдив, Бургас и Варна готови с нови проекти за подобряване на качеството на въздуха

София. Първия Национален механизъм за вложения в възстановяване на качеството на въздуха разискаха кметовете на четирите най-големи града София, Пловдив, Бургас и Варна с министъра на околната среда и водите. Срещата се организира по самодейност на кметовете Йорданка Фандъкова, Здравко Димитров, Димитър Николов и Иван Портних и с семейството на министър Борислав Сандов, оповестиха от Столична община.
Националният механизъм ще даде опция на общините да аплайват по главните ограничения за възстановяване на въздуха с съответни планови оферти. Министър Сандов акцентира, че механизмът ще бъде финализиран незабавно след приемане на държавния бюджет, а съществени цели в него ще са подмяната на отоплителни уреди на изкопаеми горива в общински здания (училища, детски градини, обществени и културни институти), облагородяване на междублокови пространства и закупуване на електрически автомобили за разчистване и миене на обществени пространства.

Всички кметове оповестиха своята планова подготвеност и подчертаха, че финансирането от националния бюджет ще е основно през 2022 година, в която още няма финансиране по новата стратегия „ Околна среда “ 2022 - 2027 година и по Плана за възобновяване и резистентност.
„ София има подготвеност да облагороди над 160 междублокови пространства от така наречен „ кални точки “, които са източник на прахуляк от нерегламентирано паркиране, като тази стратегия се извършва взаимно с кметовете на региони. Миналата година Столична община облагороди 57 такива пространства със лични средства. Готови сме и със 7 плана за замяна на отоплението на общински здания с екологосъобразно “, сподели кметът Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че Столична община всяка година усилва площите и средствата за миене на улици и ще взе участие в плана за закупуване на електрическа техника за миене на улици и тротоари.

И четирите най-големи града в България рапортуваха понижение на средногодишните концентрации на ФПЧ в последната година.

„ Данните от измервателните станции на Изпълнителна агенция по околна среда демонстрират, че за трета поредна година София съблюдава нормата за средногодишна централизация на ФПЧ. По отношение на втория индикатор, броят дни с превишения, за първи път през 2021 година е записано превишение единствено на една от станциите “, изясни кметът Фандъкова.

„ От три години Бургас извършва нормата за средногодишни концентрации на всички измервателни станции, а единствено на една има превишение на броя дни “, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Той акцентира, че в Бургас има подготвеност да подменят отоплителни устройства на твърдо гориво и мазут в общински здания, както и да облагородяват и залесяват междублокови пространства.

От 2014 година Варна покрива и двата индикатора за ФПЧ. През 2021 година Пловдив записва понижение на средногодишните правила на ФПЧ. „ Община Пловдив има подготвеност да предложи планове, свързани с озеленяването на нови зелени площи и премахването на така наречен " кални петна ", съобщи кметът Здравко Димитров. Той разясни, че общината към този момент е картографирала тези площи и те обгръщат близо 160 хиляди кв. м.

„ И сега работим по възобновяване на техническата база на общинското дружество " Чистота " и ще продължим със закупуването на уреди за автоматизирано измиване “, изясни кметът на Пловдив, който уточни че в последните 3 години измитите обществени площи са увеличени с 36%.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР