София отново е домакин на фестивала за екстремни спортове и

...
София отново е домакин на фестивала за екстремни спортове и
Коментари Харесай

„Поетът на вертикала“ Антоан льо Менестрел със зрелищен спектакъл в София

София още веднъж е хазаин на фестивала за рискови спортове и филми, туризъм, екология и интензивности измежду природата. След двегодишна пауза, подбудена от Covid пандемията, формалната стратегия на 16-то издание стартира на 29-ти и ще продължи до 31 март с нова локация – кино „ Люмиер “, изясни за Радио България основният уредник Любомир Попйорданов, ръководител на Асоциация „ Планини и хора ”. 

 Любомир Попйорданов
И добави: „ Това не е просто фестивал, това е среща на общественост от хората, които пътуват по друг метод през живота в търсене на адреналин и други хоризонти “ .

Изпреварващо събитие е конференцията на тематика „ Планините: хубост и провокации “ на 28 март, хазаин е Френският институт у нас. Участие ще вземат френски и български откриватели, планинари и скиори, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и посланикът на Франция в България госпожа Флоранс Робин. Акцент в програмата е представянето на най-новите научни проучвания за положението на Алпите и на Седемте рилски езера.



За първи път в историята на фестивала има дневна и вечерна стратегии, събитията от които стартират на 29 март. Дневните кинопрожекции са с вход свободен. Вечерната стратегия е формирана от премиерни за България заглавия, среща с формалните посетители на събитието и показване на годишните обзори на най-атрактивните надпревари у нас – триатлонът „ Лъвско сърце “, планински маратони „ Пирин Ултра “ и „ Дунав Ултра “, „ Байк и рън за Чепън “.

„ В този фестивал бих откроил гостуването на една френска легенда – Антоан льо Менестрел, който на 30 март ще показа театър на „ отвесна хореография “  L`Ámant („ Любовникът “) онлайн върху фасадите на няколко знакови здания на площад „ Славейков “ (събитието е от 17.30 часа). Същата вечер ще анонсира и кино лентата  L`ESCALADE LIBÉRÉE („ Разкрепостеното катерене ”), отдаден на неговата обичана канара Buoux в Южна Франция, където са основани едни от най-трудните катерачески турове на 90-те години.



Филмът наблюдава смяната в развиването му като човек и актьор, превръщането на катеренето от извънреден самостоятелен спорт в изкуство за група хора, които основават спектакли по целия свят “ – споделя Любомир Попйорданов.

Това ще бъде второ посещение на Менестрел в „ Дни на провокациите “ и трето в страната ни. През 2008 година френският „ стихотворец на вертикала “ показа собствен театър върху фасадата на Галерията за задгранично изкуство в първото издание на Нощта на музеите в българската столица.

Френско-американският кино продуцент Люк Харди ще показа в София кино лентата си „ The Pursuit of  Endurance ”. Документален роман за потъналия през 1915 година под ледовете на Антарктида транспортен съд Endurance, който единствено преди броени дни беше открит съвсем недокоснат. 

 Кадър от кино лентата „ Неверест ”
А Стефан и Максим Иванови ще опишат на публиката за приключението да преплуваш Атлантическия океан, достигайки своя „ Неверест ”.

„ Всички завършения, за които ще приказваме, построяват водачи, а ние в България имаме потребност от водачи “ , уверен е Любомир Попйорданов.

Природата и туризмът са почвата, на която се заражда това предпочитание да избягаш от всекидневието си, да откриеш границите на опциите си. Ковид пандемията обърна страницата за туристическия бранш и той в никакъв случай няма да бъде същият, декларира Попйорданов, който от края на предходната година е консултант на министъра на туризма Христо Проданов. И добавя, че войната в Украйна също трансформира окончателно обстановката за родния туризъм .



„ Все по-малко хората ще желаят да пътуват в огромни групи. Все повече ще се търсят и ценят персоналните и действителни преживявания, качеството, пространството и тишината. По време на пандемията бяхме мощно изолирани, лишени от обществени контакти и в този момент ще бъдем доста по-внимателни с кого поддържаме връзка, тъй като се научихме да ценим времето си. И българският туризъм би трябвало да се промени в тази посока – качество, повече внимание към личността и най-много да огледа към българския туристически пазар. Това е главният пазар, на който ние можем да имаме триумфи. Три-четиридневни екскурзии вътре в страната ще са нещо, което все по-често ще следим. Затова би трябвало да създадем нужните благоприятни условия, артикули и да наситим осведомителната среда за тях.

Трябва да се научим да описваме за България , тъй като считам, че нямаме толкоз огромен проблем с продукта, колкото с неговата връзка “ – безапелационен е Любомир Попйорданов, за който дните на провокации явно ще продължат и след края на месец март.

Снимки: predizvikatelstva.com, Фейсбук /@dninapredizvikatelstvata, institutfrancais.bg, БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР