София. Отдавна е време за коренна промяна в поземлените отношения

...
София. Отдавна е време за коренна промяна в поземлените отношения
Коментари Харесай

Министър Явор Гечев: Време е за коренна промяна в поземлените отношения

София. „ Отдавна е време за коренна смяна в поземлените връзки и страната да сътвори дълготраен модел, който да се оправи с насъбраните проблеми “. Това сподели министърът на земеделието Явор Гечев на среща с управлението на Българската асоциация на земеделските земи (БАСЗЗ) и Български фермерски съюз. В срещата участваше и заместник-министър Валентин Чамбов. Това оповестиха от Министерството на земеделието.
От БАСЗЗ сложиха редица въпроси като обединяването на бранша в единна камара, компенсациите при отчуждаване на земеделските земи, напояването и комасацията. Министър Гечев се ангажира дълготрайно да работи по тези тематики, като посочи, че законодателството в региона на поземлените връзки би трябвало да се усъвършенства.
Земеделските производители желаеха единни инструкции към службите по земеделие при проблеми с правенето на споразуменията по член 37в от Закона за собствеността и използването на земеделските земи. Министър Явор Гечев уточни, че при съответен сигнал от стопаните всички служби по земеделие в страната ще получават единни инструкции.
Аграрният министър разяснява, че браншовите организации в земеделския бранш са построили потенциал да поемат част от отговорностите на държавните органи, което ще понижи административната тежест и ще увеличи доверието към тях.
Браншовите организации желаеха промени в Закона за запазване на селскостопанското имущество, при застраховането, както и законодателни ограничения, които да прекратят дублирането на контракти за наем на аграрни земи. „ Министерството на земеделието чака съответни оферти за законодателни промени от неправителствения бранш “, съобщи заместник-министър Валентин Чамбов.
Участниците в срещата показаха, че при програмно ръководство и последователност развиването на българското земеделие ще се форсира и ще бъде стабилно.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР