София. Основните теми, които се разглеждат от Партньорството за трансатлантическо

...
София. Основните теми, които се разглеждат от Партньорството за трансатлантическо
Коментари Харесай

Министър Андрей Живков: Основните приоритети на Партньорството за трансатлантическо енергийно сътрудничество са от съществен интерес за България

София. Основните тематики, които се преглеждат от Партньорството за трансатлантическо енергийно съдействие - възстановяване на енергийната сигурност, диверсификация, повишение на енергийната успеваемост, поощряване на възобновимата сила, отбрана на сериозната енергийна инфраструктура и повишение равнището на киберсигурност, са от значителен интерес за България и изцяло подхождат на националните цели на страната ни в бранш енергетика. Това сподели министърът на енергетиката Андрей Живков на откриването на Кръгла маса на високо ниво на Партньорството, която се организира в границите на българското домакинство на самодейността „ Три морета “, оповестиха от пресцентъра на Министерството .

Пред участниците във форума министър Живков посочи дейните старания на българското домакинство на „ Три морета “, ориентирани към засилено доближаване сред страните в самодейността и към развиване на стратегическото й трансатлантическо измерение. Още от самото основаване на Партньорството през 2018 година България поддържа неговите цели и взе участие интензивно в работните му групи, акцентира министър Живков.

Ядрената енергетика е една от стратегическите направления на енергийно съдействие в границите на Партньорството, акцентира още министър Живков. Той изрази убеденост, че подписаният на 23 октомври 2020 година Меморандум за съгласие сред държавните управления на Република България и Съединени американски щати за стратегическо съдействие в региона на нуклеарната сила за цивилен цели ще даде спомагателен подтик за задълбочаване на енергийните контакти сред двете страни.

„ Партньорство за трансатлантическо енергийно съдействие “ (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation- P-TEC) започва по време на срещата на върха на самодейността Три морета в Букурещ през септември 2018 година В нея вземат участие Съединени американски щати и 22 европейски страни – България, Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна, в тясно съдействие с Европейски Съюз.

P-TEC се концентрира върху техническото съдействие в редица основни области, измежду които разбор и обмисляне на интеграцията на газопреносните и електропреносните системи, обезпечаване на най-хубави практики в региона на енергийната киберсигурност, поощряване на нови финансови вложения в основна енергийна инфраструктура и възстановяване на енергийната успеваемост и чистото енергопотребление, в това число в региона на възобновимите енергийни източници, нуклеарната енергетика и изкопаемите енергийни източници. Тези цели са в унисон с целите на Република България в бранш енергетика.

По време на срещата в София обсегът на P-TEC се уголемява с включването на тематиките климат и чиста сила в него.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР