София. Няма да отстъпя от решението товарните автомобили да заплащат

...
София. Няма да отстъпя от решението товарните автомобили да заплащат
Коментари Харесай

Вицепремиерът Гроздан Караджов: Тежкотоварните автомобили трябва да заплащат тол такса за второкласните пътища

София. „ Няма да отстъпя от решението товарните коли да заплащат тол такса за второкласните пътища. Това е в публичен интерес и като министър би трябвало да проследявам за интереса на всички жители. Надявам се и държавното управление да остане на тази позиция. “
Това съобщи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов за предаването „ Нещо повече “ по БНР във връзка митинга на превозвачески компании.
Министърът разяснява, че митингът е либерален метод на изложение на противоречие и всеки има право да стачкува. Но единствено поддържането на пътищата коства годишно над 1 милиарда лева и тези, които разрушават повече пътната мрежа, надлежно би трябвало да заплащат повече.

По данни на тол системата има годишен растеж с над 20% на товарните транспорти и действително сега този отрасъл, макар компликациите, се развива и няма стопански аргументи за опазване на нулевата ставка за второкласните пътища.

Вицепремиерът напомни, че още през 2020-та година при въвеждането на тол системата в обсега ѝ е включена и второкласната пътна мрежа. Тогава обаче още веднъж след митинги на превозвачите, Министерският съвет взема решение да има нулева ставка за второкласните пътища. Тя е въведена краткотрайно - за три месеца. Това е предиздвикало превозвачите да насочат огромна част от транспортите си по пътищата втори клас. Заедно с това този трафик в допълнение е разрушил второкласната пътна мрежа, тъй като тези пътища не са пригодени за тежкотоварен трафик. В случая Министерство на регионалното развитие не предлага разширение на обсега на тол системата, а извършва първичното решение.

Караджов направи съпоставяне с останалите европейски страни, в които се заплащат тол такси, като акцентира, че в тях към две трети от таксите се заплащат от тежкотоварния трафик. Само в България две трети се събират от леките коли и винетките.

„ Тази неправда би трябвало да бъде решена. Моята работа е да проследявам за справедливото систематизиране на тежестта “, съобщи министърът. Той добави, че даже и след нарастването тол таксите в България отново ще са една трета от европейските цени.

Караджов заяви, че се обмислят разновидности за маршрутизиране на директния трафик. Например когато директният трафик пътува от Сърбия към Турция да се даде точна маршрутна карта за прекосяване единствено по магистралните пътища. Този маршрут може да е наложителен и да има избрана цена. „ Така, който употребява този маршрут, ще има по-различно таксуване “, разясни още министърът.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР