София. Новият Закон за устройството и застрояването на Столична община

...
София. Новият Закон за устройството и застрояването на Столична община
Коментари Харесай

Жельо Бойчев: Новият Закон за устройството и застрояването на Столична община трябва да бъде още по-строг и рестриктивен

София. Новият Закон за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) би трябвало да бъде още по-строг и рестриктивен и да затвори всички съществуващи малки врати, които до момента позволяваха в София да се строи безсистемно. Това съобщи определеният от 23-и МИР в София за депутат от " Българска социалистическа партия за България " Жельо Бойчев след разискването на измененията в ЗУЗСО, което се състоя в Столична община, оповестиха от пресцентъра на Горско стопанство на Българска социалистическа партия София . Предложенията за промени бяха импортирани още през лятото в Народното събрание от основния проектант на София Здравко Здравков. На сесията на 12-и октомври ръководителят на групата на Българска социалистическа партия Лява България в СОС Калоян Паргов предложи законопроектът да мине на разискване и в комисиите на Столична община, преди да влезе за гласоподаване на първо четене в Народното събрание. Управляващите в Следствен отдел към окръжна прокуратура тогава одобриха концепцията, а по-късно взеха решение да създадат едно публично разискване, на което арх. Здравков да показа измененията.
" Категорични сме, че новото законодателно решение, което ще гласуваме в Народното събрание не би трябвало да оставя опция за никакви " малки врати ", съобщи Жельо Бойчев. - Архитектите са много изобретателни в прокарването на разнообразни планове, когато има опция за потребление на " малки врати ". Страшно доста са образците за сходно потребление на " малките врати " в съществуващия ЗУЗСО ".
Според Жельо Бойчев, този законопроект е много просрочен и доказателство за това са всичките спорове, които се развихриха в разнообразни региони на столицата в последните години поради безразборното строителство. " Категоричен съм, че би трябвало да има ред в строителството в София. Не може нашата столица да остане един от дребното европейски градове, в който надали не всеки може да си прави каквото си желае, съобщи той. - Затова и зададохме съответни въпроси по оферти законопроект. Искаме да сме сигурни, че новият ЗУЗСО ще даде опция на Столична община и на основния проектант на София да вземат решение проблеми като да вземем за пример този със застрояването на зелените площи и междублоковите пространства. Съвсем явно е, че не може издаването на разрешителни за градеж, изключително на здания с голямо РЗП, да се случва без да има проучване на техническата и инженерната инфраструктура. Без да е направено проучване на транспортната досегаемост. До момента всичко това не се случваше. И е голям пропуск, който би трябвало да бъде отхвърлен ".
Народният представител от София съобщи, че Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " ще направи доста сериозен разбор на предложенията за промени в ЗУЗСО. " Считам, че в доста направления предложенията може да бъдат много по-рестриктивни, добави Жельо Бойчев. - Имаме задоволително неприятни образци до момента - жилищните комплекси са презастроени, стават тапи, няма места за паркиране, всички индикатори на виталната среда в София се утежниха. И сме длъжни да намерим решения на всички тези проблеми. А тези решения би трябвало да бъдат открити през законодателни ограничения, които да не може да бъдат заобикаляни ".
Жельо Бойчев съобщи, че парламентарна група на " Българска социалистическа партия за България " изрично ще застане на страната на хората и ще отбрани техния интерес във връзка с презастрояването в София. " Според мен няма жител в столицата, на който да му харесва това, което се случва в града ни във връзка с презастрояването, разяснява още той. - В последна сметка, всичко това вреди и на самите вложители. Погледнете и другите европейски столици - в тях също има големи инвеститорски ползи. Но са намерили способи да уредят и балансират връзките сред другите страни. И в последна сметка градовете са подредени, наподобяват добре и най-много - комфортни са за живеене ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР