София навлиза в поредния отоплителен сезон, в който реалностите ще

...
София навлиза в поредния отоплителен сезон, в който реалностите ще
Коментари Харесай

София ще преживее поредния сезон с мръсен въздух

София навлиза в следващия отоплителен сезон, в който действителностите ще се сблъскат сериозно с уверенията на кмета Йорданка Фандъкова и на подчинената й администрация, че сполучливо се извършват " огромни ограничения " (според личното им определение) за справяне с мръсния въздух в града. Столична община заяви, че до края на годината ще инсталира още 100 филтри на комини на семейства, които се отопляват на дърва и въглища за възстановяване на качеството на въздуха.  " От началото на осъществяването на тази стратегия до момента са инсталирани 494 филтри. Те са в регионите „ Красна поляна “ и „ Слатина “. Продължава процеса на монтиране на още 15 филтри, с които общо ще станат 509 ", пресмятат от " Московска " 33.

На служителите в столицата сигурно ще им е мъчно да обяснят за какво монтирането на филтрите занапред стартира в случай, че дейното потребление на въглища и дърва за отопление към този момент е реалност и че това към този момент дава отражение върху положението на атмосферата. Освен това упоменатите 509 филтри, които вероятно ще бъдат достигнати до края на 2020 година, не наподобяват необикновен мотив за горделивост в случай, че съгласно изчисленията на самата община със замърсяващо твърдо гориво се топлят към 55 000 семейства на територията й. Това значи, че към 99 на 100 от тях ще продължат да цапат въздуха и че София е на път да означи следващата съвсем нулева година за предприемане на действителни ограничения в битката с най-вредните за здравето детайли - фините прахови частици от вида ФПЧ 10.

През есента стана ясно, че поради бавна работа на администрацията София няма да може да усвои всички отпуснати й европейски средства за замяна на остарели печки. Въпреки че акцията на общината за замяна на замърсяващи кюмбета с по-екологични системи бе удължавана, резултатът от нея остана извънредно неудовлетворителен. При планувано финансиране за промяната на 15 000 печки на твърдо гориво, в другите региони на София бяха получени 5432 поръчки на искащи да преминат на по-екологично отопление, оповестиха от " Московска " 33. Реално обаче тези 5432 нови уреда също няма да проработят този сезон. Де факто до този миг Столична община разгласи социална поръчка за доставката на 140 модерни системи, които се финансират по различен европейски план. По него са планувани пари за прекъсването на 5 000 цапащи печки в София, само че тяхното асимилиране също не върви безпрепятствено. Зациклянето елементарно можеше да се планува като се има поради, че от " Московска " 33 се похвалиха още м.г., че столицата на България е утвърдена за еврофинансиране, само че реалната агитационна акция измежду популацията да се възползва от опцията бе извършена едвам в 2 месеца през тази година. 

В същото време в разнообразни квартали на столицата към този момент стартират да се записват съществени превишения на нормите на ФПЧ10, които са извънредно рискови за здравето на хората. Според формалната мониторингова система на Столична община -https://platform.airthings-project.com/, при позволена норма от 50 мкг на куб.м. тази заран в " Орландовци " концентрацията на ФПЧ10 е достигнала 217 мкг на куб. м. В " Люлин "  тя е 130 мкг на куб.м. В " Овча купел " равнищата са 112, а в " Западен парк " - 102 мкг на куб. м. 

 

Статистика

Преди дни персонално кметът Фандъкова заяви, че прахта в София и запрашаването от почвата, дружно с горенето на дърва и биомаса, са главните аргументи за замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Обобщенията са от първото проучване за другите източници на замърсяване на атмосферата в София. " Резултатите демонстрират, че една четвърт от запрашаването се дължи на почва и прахуляк, която се намира в града. 23% е делът на горенето на биомаса и дърва, а 19% - на изгарянето на въглища. 16% е преносът на замърсители, които са от външни за София източници, а делът на превоза е 9%. Конкретно в дните с превишения на нормите на ФПЧ се усилва делът на замърсяването от горене на дърва.  Освен този способ на проучване Столична община прави и разбор с инвентаризация на излъчванията, които демонстрират по-съществен принос на отоплението на твърдо гориво (дърва и въглища) и на превоза ", заяви Фандъкова във " Facebook ".        
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР