София. Насилието над деца и политиките за превенция бяха основна

...
София. Насилието над деца и политиките за превенция бяха основна
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова обсъди насилието над деца и политиките за превенция на срещата с УНИЦЕФ

София. Насилието над деца и политиките за предварителна защита бяха съществена тематика на срещата на „ Дондуков “ 2 сред вицепрезидента Илияна Йотова и представителят на УНИЦЕФ за България доктор Джейн Муита. Това оповестиха от прессекретариата на президента . От УНИЦЕФ показаха главните данни от първото национално представително изследване за всички форми на насилието над деца, поръчано от Детския фонд на Организация на обединените нации. В изследването са взели участие 1174 деца от 13 до 17 години, 837 младежи на възраст 18-25 години и 1411 възрастни, както и 887 експерти – учители, обществени служащи, прокурори и магистрати, здравни експерти, полицейски чиновници.

Джейн Муита и екипът ѝ са уверени, че съществена стъпка към предварителната защита на насилието са положителната осведоменост и надеждните данни, въз основата на които да се образуват политики. Според изследването всяко второ дете е претърпяло някаква форма на принуждение до 18-годишна възраст, а най-често срещаният тип принуждение е прочувственото. Насилието в учебно заведение продължава да е измежду главните проблеми, с които се сблъскват децата и родителите.

От УНИЦЕФ срещнаха вицепрезидента с плановете за предварителна защита на насилието върху деца, по които работят взаимно с Министерство на образованието и науката и неправителствени организации. В сходство с рекомендациите на Комитета на Организация на обединените нации за правата на детето, организацията се застъпва за регламентиране в законодателството на профилирани и интегрирани услуги за предварителна защита и реакция на насилието над деца и дами, както и наложително чуване на деца, претърпели или очевидци на принуждение и закононарушения, по щадящ за тях метод, в така наречен „ сини стаи “.

Илияна Йотова и Джейн Муита разискаха и следствията от пандемията и ограничаващите ограничения върху психологичното здраве на децата и младежите – тематика, по която интензивно работи вицепрезидентът.

Сред тематиките на диалога беше и възходящият брой на бежанци и мигранти от началото на годината, в това число и на непридружените деца.

Джейн Муита, чийто мандат в България завършва, благодари на Илияна Йотова за отличното съдействие и съобщи, че с активността и ангажираността си вицепрезидентът въодушевява, като се осмелява да повдига въпроси, които други политици отбягват. „ Във Ваше лице имам огромен съдружник. Благодаря Ви за взаимните начинания и опита, който почерпих от Вас “, уточни от своя страна Илияна Йотова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР