София. Нашето мнение по отношение на машинното гласуване е неизменно.

...
София. Нашето мнение по отношение на машинното гласуване е неизменно.
Коментари Харесай

Крум Зарков, БСП: Голям проблем е, че в последните години мнозинството непрекъснато сменяше метода за гласуване

София. „ Нашето мнение във връзка с машинното гласоподаване е непроменяемо. След като сме решили да се гласоподава машинно, това има смисъл, в случай че в огромните секции се гласоподава единствено машинно. В противоположен случай остава този хибриден модел, понижава изгодата от машините и остават налице всички проблеми, свързани с хартията, изключително недействителните бюлетини и сбърканите протоколи. Затова ние приветстваме решението, при което в секциите над 300 гласоподаватели се гласоподава единствено машинно, като се изключи случаите, когато има непредвидим проблем “. Това съобщи националният представител от ПГ на “БСП за България “ и член на Правната комисия в Народното събрание Крум Зарков в ефира на Българска национална телевизия, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия . Той посочи, че в чужбина следва този спор, има логистични проблеми, само че съгласно социалиста може да се откри уравновесено решение на същата база.

„ На машина се гласоподава бързо, би трябвало да кажем, че на последното гласоподаване 98% от случаите нямаше безусловно никакъв проблем “, изясни социалистът, като добави, че самият той е дал своя вот машинно и това е лишило 5 секунди.
„ Един от огромните проблеми е, че в последните години болшинството непрестанно сменяше метода за гласоподаване. Методът за гласоподаване не е панацея, всяко има плюсове и минуси. Големият плюс на машината, това е и фундаменталното право на гласоподавателя, да бъде сигурен, че неговият глас ще бъде вярно регистриран. В това число и гласът, който дава за преференции. Как си обяснявате обстоятелството, че хората, дали своят вот с машина, гласоподават в пъти повече, употребявайки и преференция, в сравнение с тези, употребявали хартия? “, попита ръководещите Крум Зарков като изясни, че тези, които са дали своят вот на хартиена преференция, тя просто не се регистрира.

„ Реформа на Централната изборна комисия съгласно нас е нужна “, уточни Зарков като добави: „ Идеята ЦИК да не е на партиен принцип, а да е професионална, е вярна концепция. Лошото е, че фактически няма задоволително време, с цел да се проведат нужните състезания, с цел да се професионализира тази администрация. Ако остане тази концепция - ЦИК да рефлектира върху парламентарнопредставените партии, то тези нови партии, естествено, би трябвало да имат и право да вземат участие в работата на ЦИК “, изясни той и добави, че за жалост сега няма опция да се направи толкоз дълбока промяна.

„ Ние предложихме най-накрая да се сътвори обществен указател на гласоподавателя, където всеки да може да съобщи къде фактически гласоподава. Това е огромна стъпка за изчистването на изборните описи от така наречен “мъртви души “ и ще ни даде ясна визия за това къде в действителност живеят и гласоподават нашите сънародници. В момента броят на хората, които живеят и гласоподават в чужбина, е обект на непрекъснати спекулации “, безапелационен бе социалистът.
По отношение на третия мандат той съобщи, че президентът е свободен по Конституция да реши на кого да го даде и това е негово суверенно решение.

„ Ако Румен Радев реши да го връчи на нас, ръководителят на партията Корнелия Нинова към този момент разгласи, че ще свика нашите органи, където ще се организира този спор “, заключи Крум Зарков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР