София. Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с

...
София. Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: България очаква прагматичен диалог с Република Северна Македония, който да води до конкретни, устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения

София. Надявам се да имаме по този начин нужния прагматичен разговор с съответни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на договаряния за участие в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща на „ Дондуков “ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев. Това оповестиха от прессекретариата на президента . По думите на Румен Радев, двете най-близки страни на Балканите са длъжни да създадат по този начин, че жителите от двете страни на границата да поддържат връзка свободно и да се усещат обединени от общото си европейско бъдеще.

Държавният глава дефинира взаимното посещаване с президента Стево Пендаровски в Рим за отдаване на респект към делото на светите братя Кирил и Методий като „ знак за взаимна воля и сигнал към всички наши жители за съдействие, другарство, съгласие “. „ Обнадежден съм, че този положителен дух към този момент е и на равнище държавно управление “, акцентира Румен Радев.

И Румен Радев, и Зоран Заев откроиха нуждата от непрекъснат разговор и съдействие за позитивното развиване на двустранните връзки. Държавният глава изрази страдание, че през последните години връзките сред двете страни са попаднали в задънена улица и разговорът е бил замразен, което се е отразило и на вероятността на Република Северна Македония за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. По думите на президента, за това е съдействала и неналичието на съответни обвързващи условия и периоди в подписания през 2017 година двустранен Договор за другарство, добросъседство и съдействие, което е основало опция за променливи тълкувания и дейности.

Държавният глава акцентира също по този начин, че европейската вероятност на Република Северна Македония е от голямо значение за България, само че по този път остават и някои нерешени въпроси. Затова страната ни е подготвена да работи за приемането на двустранно съглашение с ясни правнообвързващи клаузи като нужна стъпка, която да открие пътя на югозападната ни съседка към започване на договаряния за участие в Европейския съюз. По време на срещата Зоран Заев изрази желание за постигането на двустранно съглашение.

Обща бе позицията, че двустранният политически разговор следва да основава климат на доверие, тъй че младежите от двете страни да поддържат връзка свободно без предубеждения и идеологеми. Министър-председателят на югозападната ни съседка приветства концепцията възпитаници от България и Република Северна Македония дружно да почиват през лятната си почивка и разгласи, че към този момент се работи по организацията на този развой. „ Това ще сътвори трайни другарства “, уточни Зоран Заев.

Премиерът на Република Северна Македония изрази и благодарност за готовността на България да подари минимум 50 хиляди ваксини против COVID-19 за жителите на югозападната ни съседка, за което страната ни чака да се разрешат и последните нормативни въпроси в границите на Европейски Съюз.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР