София. Над 350 000 души посетиха Зоологическа градина-София през 2021-а

...
София. Над 350 000 души посетиха Зоологическа градина-София през 2021-а
Коментари Харесай

50 000 души повече са посетили софийския зоопарк през миналата година в сравнение с 2020 г.

София. Над 350 000 души посетиха Зоологическа градина-София през 2021-а година, оповестиха от пресцентъра на Зоопарка - София . Въпреки коронавирус пандемията, която продължава да оказва въздействие към този момент втора година, посетителите през миналата година са се нараснали с 50 000, което затвърждава зоопарка като обичано място за разходки на софиянци и гостите на столицата.

Независимо от здравната и икономическа рецесии, които се отразяват на всички браншове, през 2021-а продължи обновлението на зоопарка. „ Имаме изцяло реконструирани три детски площадки в зоопарка. Завършихме новата експозиция за бърнести мечки, която е проектирана по международни стандарти и към този момент е новият дом за бърнестата мечка Шрея, която дойде от Сингапур. Изцяло бе актуализирана експозицията с нутриите, а в Екологичния център към зоопарка бе основана нова експозиция, представяща лалугерите, които са заплашен тип в българската природа “, разяснява шефът на „ Зоологическа градина – София “ ланд. арх. Добромир Бориславов.

За последната година софийският зоопарк получи доста нови животни по линия на интернационалния зоопарков продан и от Европейската стратегия за предпазени типове (EEP). След близо 2-годишна дейна работа, зоопаркът се снабди с женската бърнеста мечка Шрея, която дойде от Сингапурския зоопарк след 50 часово пътешестване, с цел да бъде партньорка на мечока Лиам. Двете мечки са част европейска стратегия за размножаване.

Сред новите типове са тревопасният такин – азиатски тип, който се отглежда за пръв път в България, екзотичните червени ибиси, кукабура и птици носорози-тръбачи и двойка златоръки тамарини – колоритни южноамерикански маймунки, както и група от четири ръждивоврати кенгура. Колекцията на зоопарка бе обогатена и със стадо от четири млади двугърби камили, кинкажу, мармозетка–джудже и сервал. В края на годината дойдоха и дълго чаканата двойка черни лешояди. Птиците бяха предоставени от Фонда за дива флора и фауна с цел да се поддържат дейностите по плана „ Светло бъдеще за черния лешояд “. Те са завършена двойка, която се чака да се развъди и поколението й да може да бъде пуснато в българската природа.

През миналата година Зоологическата градина има и доста размножителни триумфи. „ В бранш „ Примати “ се родиха котешки лемурчета, качулато капуцинче и мармозетка джудже. От тревопасните животни се развъдиха антилопите кафяво проличава и кана, виетнамските петнисти елени сика, огърличестите пекарита, гривестите козирози и ламите. При дребните хищници се родиха дребни в фамилиите на азиатските късоноктести видри, сурикатите, еноти и носатите мечета. В бранш „ Птици “ се излюпиха 5 белошипи ветрушки – заплашен тип, които са включени в размножителна стратегия за възобновяване на типа в България, красиви черни лебедчета “, сподели Бориславов.

Софийския зоопарк означи своя 133 рожден ден през май 2021 година с неповторимата галерия „ Застрашени животни в Софийския зоопарк “. Бе извършена и акция за събиране на капачки от посетителите, като бе извършена и арт-работилница „ Мозайкап “, в която се включиха доста от тях и бе направена огромна мозайка от капачки, изобразяваща слон. Останалите капачки бяха предадени за преработване на самодейността „ Капачки за бъдеще “. Въпреки пандемията продължиха и просветителните действия и природозащитни акции в зоопарка. На огромен интерес се радваха онлайн Лятното зооучилище, в което се включиха над 300 деца от България и чужбина. В взаимна самодейност сред Зоопарка и Японското посолство бе възобновена и оновена японската градина в парка.

През новата 2022-а година Зоологическа градина - София ще продължи да развива активността си в посока присъединяване в интернационалните консервационни стратегии за редки и застрашени типове. Предвидени са и нови просветителни и природозащитни експозиции и акции, които да покачат екологичното съзнание на посетителите, които могат да посетят зоопарка постоянно, защото той работи без почивен ден.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР