София. На открито, в двора на Градската художествена галерия “Борис

...
София. На открито, в двора на Градската художествена галерия “Борис
Коментари Харесай

Уъркшоп с еко тушове в Градската художествена галерия - Варна

София. На намерено, в двора на Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, ще се организира необикновен уъркшоп, проведен от фондация “Гея ” във връзка 5-годишнината й. Днес от 14:00 до 17:00 своя опит в откриването на естествени багрила ще показа Катя Димова - художничка, която живее и работи във Виена и Долна Австрия. Учила е графика в Университета за приложни изкуства във Виена, една година посещава и Университета за изкуство и дизайн " Джошиби " в Токио, Япония.

След дипломирането си Катя открива своя път към природата, като се образова за билкар. Сега във Варна ще забележим по какъв начин потребните растения и изкуството се срещат в нейните планове. За уъркшопа тя е подготвила еко тушове от диви растения и кухненски боклуци и разчита, че ще увлече почитатели на идеята за потребление на естествени артикули.

“Натуралните багрила могат да бъдат извлечени от разнообразни диворастящи растения, които срещаме в градовете - споделя Катя Димова. - Освен, че са подценявани снабдители на витамини и минерални субстанции, тези дребни растения са и чудесни багрилни растения. В по-ранни времена производството на бои и пигменти е било една от първите стъпки при основаването на картина. Днес индустриализацията ни е отчуждила от този развой. С този семинар желаеме да събудим интереса към присъединяване в процесите, които вършат допустимо приемането на деликатно подбрани и самостоятелно създадени цветове, и по този метод да преоткрием растенията в нашата среда. Ще разкажем по кое време, къде и кои растения могат да се събират за обработка на естествени багрила. Освен преправянето на диви растения в тушове, по време на уъркшопа ще се занимаем и с кухненски боклуци, които също ще превърнем в цветни бои. С получената палитра ще опитвам свободно върху хартия. Природата ни дава многочислени благоприятни условия през всичките си сезони - цветни плодове, листа, корени, цветя и растения, кора на дървета и даже кухненски боклуци, които могат да бъдат употребявани за основаването на ярки екологични цветове. ”

Фондация „ Гея ”, чиято самодейност е уъркшопът, е основана през 2017 година във Варна и има опит в осъществяване на събития за запознаване на младежи и жители с положителни практики за запазване на околната среда. Организира осведомителни акции, лекции, сбирки, кино прожекции, демонстрации за по-устойчива градска среда, флашмоб, почиствания, зацветявания и други планове и акции - за залесявания, разчистване на плажове, облагородяване на междублокови пространства и премахване на нерегламентирани сметища, работа с младежи и други. Съдейства постоянно с доброволци за разнообразни дела. Амбицията на хората от фондацията е да работят за по-добра градска среда, стабилно земеделие и увеличение на предпазените зони в морето.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР