София. На 3 октомври 2018 г., Главна дирекция Борба с

...
София. На 3 октомври 2018 г., Главна дирекция Борба с
Коментари Харесай

МВР: България е сред първите държави, включили се в разработването и прилагането на стандарти за противодействие и превенция на трафика на хора

София. На 3 октомври 2018 година, Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ семейства интернационална работна среща за противодействието и предварителната защита на трафика на хора. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи . Събитието събра в София специалисти в сферата от Австрия, Белгия, Хърватска, Дания, Франция, Германия, Унгария, Исландия, Италия, Литва, Латвия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Англия. Участие взеха и представители на Европейската мрежа за предварителна защита на престъпността и на Европейската организация за гранична и брегова защита (Фронтекс).
„ Превенцията е значим съставен елемент на всеобхватния отговор на трафика на хора, само че в това време съставлява огромно предизвикателство, което изисква включване на голям брой сътрудници. Прилагането на ефикасни превантивни механизми би трябвало да бъде основано на тясно и интензивно съдействие сред правоохранителните органи и неправителствения бранш “, съобщи заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стефан Джолев. В този смисъл той акцентира, че страната ни е измежду първите страни, които се включиха в създаването и използването на международните и европейските стандарти за противопоставяне и предварителна защита на трафика на хора.
В рамките на полемиките българската страна показа своя опит в използването на мултидисциплинарния метод на съдействие за противопоставяне и предварителна защита на трафика на хора от ангажираните институции, измежду които ГДБОП, Националната комисия за битка с трафика на хора и Държавната организация за протекция на детето. Изключителен интерес провокира акция в Интернет за повишение на осведомеността на обществото по проблемите на трафика на хора, създадена взаимно с Националната комисия за битка с трафика на хора и частния бранш.
Делегатите се срещнаха с холандските и английските превантивни начинания в сферата, показана бе и активността на Европейската мрежа за предварителна защита на престъпността. Фокус по време на полемиките бе подложен върху тематики, свързани с успеваемостта на превантивните ограничения и спецификите, които следва да бъдат вземани поради при създаването на акции - другите типове употреба и ролята на страните като страни на генезис и такива, които са директни и страни-дестинация. Препоръчано бе създаването на акции, ориентирани към намаляването на търсенето на услуги от жертви на трафик.
Работната среща бе проведена в осъществяване на оперативния проект за деяние за 2018 година в границите на Мултидисциплинарната платформа за съдействие в областта на тежката и проведената престъпност (EMPACT).
Групово дело „ Борба с проведената престъпност “ е водеща конструкция в границите на ЕМРАСТ по приоритет „ Трафик на хора “. Като водач на активност, целяща попречване на този тип престъпност посредством използване на ограничения за предварителна защита и акции за повишение на информираността, България предложения представителите на държавите-членки на Европейски Съюз, подкрепящи самодейността, да споделят своя опит в създаването и използването на ограничения за предварителна защита на трафика на хора на общоевропейско равнище.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР