София. На 24 февруари се навършват 9 години от избора

...
София. На 24 февруари се навършват 9 години от избора
Коментари Харесай

Днес се навършват 9 години от избора и интронизацията на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за предстоятел на светата Българска православна църква - Българска патриаршия

София. На 24 февруари се навършват 9 години от избора и интронизацията на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за предстоятел на светата Българска православна черква - Българска патриаршия, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

Светското име на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 година в град София. След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1959 година е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария, тогава намираща се на изгнание при гара Черепиш, курсa на която приключва през 1965 година
От септември 1967 година е студент в Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, която приключва през 1971 година

От есента на 1971 до 1973 година той е на богословска специализация в катедрата по " Църковно пение " при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 година е назначен за учител по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София.

На 3 август 1975 година в Троянската св. обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния свещеник архимандрит Геласий. На 15 август с.г. патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 година в столичния катедрален храм " Св. Неделя " и за йеромонах.

От 30 септември 1975 година той е диригент на Софийския духовнически хор, а от 15 юли 1977 година е и старши учител по източно-църковно пение и богослужебна процедура в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 година Един от създателите на световноизвестния хор за източноцърковно пеене " Св. Йоан Кукузел ". Смело може да се каже, че ангелогласният ни патриарх е един от най-изявените църковни артисти, висши духовници, освен у нас, само че и в целия свят.
По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 година в столичния катедрален храм " Св. Неделя " е възведен в архимандритско достолепие от Българския патриарх Максим. От 1 януари 1981 година до декември 1985 година архимандрит Неофит е протосингел на Софийската света митрополия. На 8 декември 1985 година в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " е хиротонисан в епископски ранг с купата " Левкийски " и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.
От 1 декември 1989 година свещеник Неофит е ректор на Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, а на 26 юли 1991 година е определен и за пръв декан на възобновения от 1 юли същата година. Богословски факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Този пост той заема до януари 1992 година

От 27 януари 1992 година е назначен за основен секретар на Св. Синод на Българската православна черква и ръководител на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

На 27 март 1994 година е определен, а на 3 април същата година е и канонически одобрен за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 година по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разграничена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възобновения Доростолски митрополитски трон.

През годините на църковния ерес постоянно е отстоявал позициите на каноничния Свети Синод на Българската православна черква, отпред със своя нравствен ментор, блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх и Софийски митрополит Максим.

На 2 декември 2008 година Русенски митрополит Неофит получава званието " лекар хонорис идея " на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Званието е връчено за повсеместен принос в развиването на духовността в СУ и за дейното му присъединяване във възобновяване на Богословския факултет. Припомняме, че той е последният ректор на Духовната академия и първи декан на Богословския факултет " Св. Климент Охридски ".

На 22 юни 2010 година Негово високопреосвещенство митрополит Неофит е почетен от Президента на Република България с медал „ Св. Кирил и Методий ” – огърлие „ за изключително значимите му заслуги за развиването на Духовната академия „ Св. Климент Охридски ”, за приноса му за развиване на научно-просветителските връзки и взаимоотношения сред източните и западните християни и във връзка неговата 65-годишнина ”.

На 24 февруари 2013 година, неделя, на Патриаршески изборен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е определен за Български патриарх и Софийски митрополит.
Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е осъществена още същия ден в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". Вече девет години Патриарх Неофит управлява Светата ни Българска православна черква. На многая лета Светейши владико!

Годишнината ще бъде маркирана с архиерейска света Литургия и молебен за здравето и триумфа на Българския патриарх Неофит в митрополитския софийски храм " Св. вмца Неделя ", с начален час 9.00 часа. Богослуженията ще бъдат управлявани от Негово преосвещенство Белоградчишки свещеник Поликарп - викарий на Софийския митрополит.

Никола ПЕТКОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР