София. На 21 ноември всяка година във всички епархии на

...
София. На 21 ноември всяка година във всички епархии на
Коментари Харесай

Православната църква отбелязва Въведение Богородично

София. На 21 ноември всяка година във всички епархии на Българската православна черква се празнува огромния християнски празник Въведение Богородично – празник на Божията майка и Ден на православната християнска юноша и семейство.
Това е един от огромните богородични празници в годишния календарен цикъл на църквата. Той е един от основните празници дружно с Успение, Благовещение и Рождество Богородично – по-големите празници, свързани с паметта на света Богородица. Този празник е обвързван с довеждането на света Богородица в храма. Това става, когато тя е на 3-годишна възраст и живее там в границите на към 12 години, където се приготвя за великото служение, за което е определена, а точно да стане майка на Спасителя, на богочовека Господ Иисус Христос.
В националната традиция на Западна България този празник се назовава и Пречиста. Малката света Богородица, която е чиста по детски, влиза в Йерусалимския храм, за великото служение, което ѝ следва. В този смисъл Българската черква, през 1929 година, ѝ е определила този празник като ден на децата, на християнската юноша, на православното семейство. Затова през днешния ден ги честваме дружно.
За да се свържат тези две неща – от едната страна е дребната света Богородица – чиста и пречиста, и обликът на децата и на християнското семейство, което ражда и възпитава такива чисти дечица. Такива, които да влизат в храма и да вземат участие в цялото домостроителство за спасението по този начин както света Богородица е основно настоящо лице в този проект за спасението посредством раждането на Спасителя.
Честванията на този ден се свързват с това, че децата отиват и се причестяват в храма. Този ден е специфичен за въвеждането на децата в храма, както света Богородица го е направила. Преди години кръстените децата и всички други са се подготвяли в границите на тази първа седмица от Рождественския пост – постили са, съобразили са се с всички духовни и канонични повели на църквата. След това са получавали благословението на свещеника да пристъпят към свето причестяване.
На този ден цялото семейство се събира дружно. Това е необикновен, специфичен ден. Макар и да е Рождественски пост, той е обвързван с избран режим на трапезата – позволява се риба.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР