София. На 17 септември Православната църква почита паметта на светите

...
София. На 17 септември Православната църква почита паметта на светите
Коментари Харесай

София празнува – „расте, но не старее“

София. На 17 септември Православната черква уважава паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава респект на добродетелите. По този мотив във всички епархии бе отслужена празнична света Литургия.

Датата е оповестена и за Ден на София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 година

Повече за възникването на града, за историята и развиването на София може да прочетете.

По мотив празника Столичният общински съвет организира изключително тържествено съвещание.
В обръщението си към Съвета кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че времето изтрива разправиите и кавгите. „ От многото казано, остава направеното. И това е, което в този момент е нашата задача и отговорност. В днешния ден на нарастващ популизъм и злостно политиканстване опазването на опцията за разговор сякаш се оказва най-трудната задача. С опълчване и постоянно отричане може да се гради персонална кариера, само че не се съгражда град. Общинският съвет е място за разногласия, само че и място за решения “, добави тя.
„ Вярвам, че дружно ще оставим страници на градежа в книгата на София. Нека мъдростта, която е признакът на града ни, да бъде в нашите решения. Пожелавам на всички ни да сме амбициозни, решителни и мъдри в работата ни за София “, сподели още Йорданка Фандъкова.
В поздравлението си към жителите града, Фандъкова пожела мощ да обичат, смелост да имат вяра и смелостта на негубещите вяра. „ В дни на тествания и неустановеност те са най-силният щит, който ни резервира като хора “, уточни Фандъкова.
По думите ѝ София се гради от фантазиите и гения, от хъса и стремежите на всичките ѝ поданици. „ Нейните триумфи са в нашата сила, в хубавичко доза дебелоглав, в неотстъпчивостта пред идеите и свободомислието на духа. Това е нашият хилядолетен град, постоянно млад със своите хора “, добави тя.
„ Вероятно всеки софиянец е чувал въпроса – коя е църквата, която няма лична камбанария? Това е нашата „ Света София “ – църквата страж на града ни. Камбаната ѝ е окачена на дърво до нея и съгласно легендите нейният звън посреща Освобождението преди 143 години. С този камбанен звън стартира и новият строеж на града ни, който цар Фердинанд назовава „ Мъдрата София “, съобщи кметът.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов също поздрави софиянци, като прикани любовта към града да води ръководещите към мъдри решения. По думите му общинските съветници би трябвало да уверят жителите на столицата, че поставят всички старания и ще свършат това, за което са определени - „ да се почувстват като жители на модерна европейска столица “. Паргов добави, че е нужно да оправдаят очакванията им, че София може да стане положително място за живот съгласно разбиранията на актуалния човек. „ Да запазим религия, че утрешния ден на нашия хилядолетен град може да бъде по-добър, по-светъл и по-чист “, прикани той.
„ Гражданите чакат от нас да поставим всички старания нашия град, който е общ дом, да бъде привлекателен, чист, наличен, съвременен и сигурен. Град, в който дейните хората имат изискванията да работят и да се осъществят сполучливо, децата да порастват нехайно и щастливо, а възрастните хора живеят почтено и умерено “, сподели още Калоян Паргов.

Празничният ден бе маркиран с разнообразни културни събития в столицата, доста от музеите отвориха вратите си гратис за гости. По традиция Столична община връчи премиите за ярки достижения в региона на културата. В града се организира огромен и концерт навън - „ Честит празник, София! “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР