София. Можем да помогнем на съседни държави с ваксини срещу

...
София. Можем да помогнем на съседни държави с ваксини срещу
Коментари Харесай

Служебният министър Стойчо Кацаров: Можем да помогнем на съседни държави с ваксини срещу коронавирус

София. Можем да помогнем на прилежащи страни с ваксини против ковид. Това сподели на брифинг служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

„ Към нас има отправени претенции от Македония, от Косово, Албания, Босна и Херцеговина. За страдание се оказа, че процедурата е доста тежка. Иска координиране с Европейска комисия и фирмата-производител, без значение дали ще дариш имунизациите, или ще ги продадеш. Отнема дълъг интервал от време. Извършили сме цялото изследване. Разполагаме с цялата налична документи. Отправили сме питане към Европейска комисия, на което би трябвало на следващия ден да получим отговор по кой механизъм бихме могли да получим това нещо. Нашето предпочитание е да помогнем “, добави той.

Кацаров уточни, че България има преимуществото на страна-членка на Европейски Съюз да разполага с голямо количество от всички ваксини.

„ Ние разполагаме с 13 или 14 милиона ваксини до края на годината. Дори помолихме част от доставките да бъдат забавени. Процесът на имунизация върви постепенно. Имаме опция. Това прави по 2 ваксини на 7 милиона души, а ние не сме толкоз, тъй че имаме опция. Количествата, които обсъждаме, са в границите на 50 000 – 100 000. Това по-скоро е жест на благосклонност, само че и помощ. Идеята ни е общо до 150 000 ваксини да ги разпределим на прилежащи страни от Западните Балкани “, посочи служебният здравен министър.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР