София. Министерският съвет прие решение за откриване на Консулство на

...
София. Министерският съвет прие решение за откриване на Консулство на
Коментари Харесай

България открива консулство в гр. Единбург, Шотландия

София. Министерският съвет одобри решение за разкриване на Консулство на Република България в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия със седалище в гр. Единбург и с консулски окръг, обхващащ териториите на Шотландия и Северна Ирландия, както и окръзите Камбрия, Нортамбърланд, Дъръм и Тайн енд Уеър в Англия оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет . Откриването на консулство на Република България в гр. Единбург е аргументирано от възходящия брой български жители на територията на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия. По данни на Хоум офис към 31 декември 2021 година броят на получилите статут на уседналост български жители е 289 700.
През април 2021 година български жители в Обединеното кралство проведоха петиция, подкрепена от 800 български жители в Шотландия, за разкриване на консулство на Република България със седалище в гр. Единбург.
Консулството ще спомага за възстановяване на консулското и административно обслужване на българските жители, пребиваващи на територии отдалечени от Лондон, където действа единствената дипломатическа задача на Република България в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия.
Консулството ще дава по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за идентичност, осъществяване на нотариални заверки и на пълномощни и заявления, както и приемане на актове за гражданско положение.
Откриването на консулство в гр. Единбург ще увеличи интензитета на политическия разговор и сътвори нови благоприятни условия за задълбочаване на двустранното съдействието в търговско-икономическите връзки, образованието и науката, културата и туризма.
За финансовото застраховане по откриването на консулството Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер в размер 671 200 лева

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР