София. Министерският съвет прие Плана за управление на Природен парк

...
София. Министерският съвет прие Плана за управление на Природен парк
Коментари Харесай

Министерски съвет прие планът за управление на Природен парк „Българка“

София. Министерският съвет одобри Плана за ръководство на Природен парк „ Българка “. Разработването му беше финансирано по Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “Това оповестиха от държавна осведомителна работа. Основната цел на проекта е да се обезпечи стабилно запазване и ръководство на биологичното и ландшафтно многообразие на парка през идващите 10 години.

ПП „ Българка “ е разгласен със заповед на министъра на околната среда и водите на 9 август 2002 година Разположен е върху билото и северните скатове на Шипченската и Тревненската планина и елементи от Предбалкана, като обгръща съхранени букови гори в Централна Стара планина. В територията попадат изворите на р. Янтра и главните притоци в горната й част, както и язовир „ Хр. Смирненски “. В границите на парка се намират и част от обитаемоте места на общините Габрово, Трявна и Мъглиж.
Планът за ръководство на парка ще обезпечи поддържане на разнообразието на екосистемите и запазване на биологичното многообразие в тях, посредством стабилно прилагане на възобновимите естествени запаси, както и даване на благоприятни условия за развиване на научни, просветителни и рекреационни действия.
Обособяват се четири зони. Първата включва главно територията на горите във фаза на напреднала възраст. Тя е с краткотрайна възбрана за прилагане на ресурсите. Туристическата зона обгръща територии, подобаващи за туризъм. Тук влизат съществуващи и нови направления и места за отдих. Позволено е развиване на спортни действия, създаване на осведомителни центрове и други. В трета зона обгръща хижи, почивни домове, селскостопански здания, водоеми и инфраструктурни обекти, а четвърта зона е предопределена за запазване на биологичното и ландшафтното многообразие и водните запаси. В нея са включени и огромна част от териториите, предопределени за запазване на количеството и качеството на питейните води.
Биологичното многообразие в парка има висока степен на представителност, непринуденост и характерност. Той е част от общоевропейската мрежа НАТУРА 2000.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР