София. Министърът на външните работи Светлан Стоев приветства приоритетите на

...
София. Министърът на външните работи Светлан Стоев приветства приоритетите на
Коментари Харесай

Министър Светлан Стоев приветства приоритетите на Словенското председателство на Съвета на ЕС

София. Министърът на външните работи Светлан Стоев приветства целите на почналото на 1 юли 2021 година Словенско председателство на Съвета на Европейски Съюз и изрази вяра, че те ще дадат опция в идващите 6 месеца да бъдат търсени верните решения за по-добра и просперираща Европа. Това оповестиха от Министерство на външните работи .

„ Мотото на Словенското председателство – „ Заедно. Устойчиви. Европа “ напълно се вписва в българските външнополитически цели. Тези три съществени думи, съединени в едно обръщение, са доста близки до посланието на българското председателство – „ Съединението прави силата “, съобщи Светлан Стоев по време на показване на целите на Словенското председателство. Дебатът бе проведен в Представителството на Европейска комисия в София от „ ПанЕвропа България “ и фондация „ Конрад Аденауер “.

Сред целите на европредседателството на Словения Светлан Стоев открои възобновяване от пандемията и укрепването на устойчивостта на Европейски Съюз при рецесии. Според външния ни министър Европа може да се поздрави с избрани триумфи от позиция на медицината, да вземем за пример изработването на ваксина в извънредно къси периоди. Кампанията за имунизиране също е триумф, акцентира Стоев, като изрази вяра за активизиране на имунизирането в България.
Важна стъпка към връщане към нормалността съгласно външния ни министър е и въвеждането на цифровия Коронавирус документ в Европейски Съюз на 1 юли, който ще улесни придвижването на жителите.

За излизане от рецесията Светлан Стоев открои и Механизма за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, който по думите му е невиждан по своя мащаб. Той акцентира, че от началото на мандата служебното държавно управление преразглежда националния проект на България за възобновяване с акцент целите в него да са инвестиция в бъдещето. Очаква се проектът да бъде импортиран в Европейска комисия до края на юли.

„ Европа би трябвало да е по-устойчива, конкурентна и самостоятелна, като автономността не значи изолационизъм, а това, че би трябвало да разчита сама на себе си “, съобщи Стоев.

По отношение на политиката на разширение на Европейски Съюз външният ни министър сподели, че България е подготвена да стартира незабавно преговорния развой с Албания, а с Република Северна Македония служебното държавно управление се преценява с декларацията на 44-тото Народно заседание и Рамковата позиция на Министерски съвет от октомври 2019 година „ Това са червени линии, утвърдени от всички политически сили, и те са насочна точка за нашата поредна политика “, съобщи Стоев.

Той открои разговора с Република Северна Македония и сътрудниците в Европейски Съюз като нов миг в политиката, водена от служебното държавно управление.
„ Разликата е в разговора, който се опитваме да водим на една извънредно градивна основа, и в тенденция, която да даде нужните гаранции за неговото продължение при нов парламент и постоянно държавно управление “, акцентира Светлан Стоев.
„ По-различно е и дейното разяснение на нашата позиция пред европейските ни сътрудници – нещо, което липсваше до този миг. Сега има чуваемост – в случай че преди рецензиите бяха повече, в сравнение с разбирането, то сега страните членки се вслушват в това, което споделя България “, добави той.

Светлан Стоев още един път акцентира, че България е отворена за разговор с Република Северна Македония, само че той би трябвало да бъде градивен, доброжелателен и да се основава на доверие, което е изгубено.
„ Езикът на омразата би трябвало да изчезне в нашите двустранни връзки “, сподели външният ни министър. По думите му доверието е изгубено и заради това, че редица политици от Република Северна Македония са предпочели да обикалят столиците на страните - членки на Европейски Съюз, вместо да приказват с сътрудниците си в България. „ Този напън, който се пробваха да наложат на България посредством нашите сътрудници, не докара до резултат. Крайно време е да се разбере, че най-прекият път е двустранният разговор “, акцентира външният министър.

В рамките на изявлението министър Стоев засегна и други два целта на Словенското председателство – миграционната политика и върховенството на правото. Той дефинира полемиката по новия Пакт за миграцията и леговище като извънредно значима и акцентира, че като страна, която е външна граница за Европейски Съюз, за България е от основно значение да се откри обективен баланс сред отговорност и взаимност.

Коментирайки върховенството на закона, Светлан Стоев посочи, че България и Румъния към момента са подчинени на Механизма за съдействие и оценка. „ Последният отчет за България даде позитивна оценка на осъществяването на рекомендациите в този механизъм, само че той, за жалост, не е анулиран. Настояваме за неговото унищожаване, защото въведеният Механизъм за върховенството на правото дава задоволително учредения за наблюдаване на съответните процеси в тази област “, съобщи Стоев.

Светлан Стоев пожела триумф на Словенското председателство, тъй като по думите му неговият триумф ще бъде триумф за цяла Европа.

В полемиката участваха още посланикът на Словения у нас Анджей Франгеш, Гергана Паси, президент на „ ПанЕвропа България “, Торстен Гайслер, началник на офиса на фондация „ Конрад Аденауер “ в България, шефът на Дипломатическия институт Таня Михайлова и ръководителят на представителството на Европейска комисия в София Цветан Кюланов. Специални посетители в дебата бяха стажант-аташетата в Министерство на външните работи от сегашния 16-и випуск.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР