София. Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов се срещна с

...
София. Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов се срещна с
Коментари Харесай

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов се срещна с близки на убитата Кристин от село Сотиря

София. Министърът на правораздаването проф. Янаки Стоилов се срещна с бабата на убитата Кристин от село Сотиря – Милка Георгиева, и брачна половинка й. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството . Срещата се организира в Министерството на правораздаването по молба на Милка Георгиева, откакто Върховният касационен съд постанови присъда „ пожизнен затвор “ за килъра на детето – Мартин Трифонов. Първите две инстанции осъдиха Трифонов на „ пожизнен затвор без право на подмяна “. Госпожа Георгиева изрази терзанията на фамилията си, че окончателното правосъдно решение основава опция за предварително освобождение на причинителя.

Министър Стоилов изясни, че по смисъла на член 38а, алинея 3 от Наказателния кодекс доживотният затвор може да бъде сменен с наказване отнемане от независимост за период от тридесет години, в случай че наказаният е изтърпял не по-малко от двадесет години. Министърът обърна внимание на значимостта съдилищата да намират метод да изясняват своите решения по чувствителни за обществото случаи.

Проф. Стоилов посъветва фамилията да се обърне към Националния съвет за подкрепяне и отплата на потърпевши от закононарушения към Министерството на правораздаването по силата на Закона за подкрепяне и финансова отплата на потърпевши от закононарушения. Националният съвет преглежда заявките на потърпевши от закононарушения и на техни родственици и дава отговор за изплащането на финансовите им обезщетения по Закона за подкрепяне и финансова отплата на потърпевши от закононарушения.

Министърът на правораздаването сподели още, че е доста значимо сдруженията на потърпевшите от закононарушения да взимат интензивно присъединяване в разискването на законодателни промени. „ От една страна би трябвало да се търси метод на причинителите да се помогне да се поправят, само че от друга би трябвало да се мисли за жертвите на закононарушения и техните близки “, добави още проф. Стоилов.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР