София. Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува

...
София. Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува
Коментари Харесай

Министър Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев и заместника му Пламена Цветанова

София. Министърът на правораздаването Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно произвеждане против Иван Гешев – основен прокурор Република България за позволени дисциплинарни нарушавания по член 307, алинея 3, т. 3 и т. 4 Закон за съдебната власт. Писмото с предлагането е изпратено до членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. Това оповестиха от превсцентъра на Министерството . Причината е отводът на Прокуратурата на Република България на два пъти да даде поисканата от Министерството на правораздаването информация по отношение на използването на член 9 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), касаещ така наречен инцидентно систематизиране на каузи.

„ През миналите месеци в медиите се появиха информации за пропуски, нарушавания и разнопосочна процедура по отношение на разпределението на делата и преписките в органите на правосъдната власт. По този мотив, с писмо на министъра на правораздаването, адресирано до ръководителите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Апелативните съдилища, Главния прокурор на Република България, административните ръководители на Върховна административна прокуратура и на Апелативните прокуратури бе поискана информация по отношение на признатите от съответните административни ръководители вътрешно-ведомствени актове, осигуряващи използването на правилото на инцидентния асортимент, както и признатите вътрешни правила за съставяне на правосъдни сформира и екипи за следствие на инцидентен и избран избор ”, показват от Министерството на правораздаването.

„ Първото писмо до Иван Гешев – основен прокурор, с което беше отправена молба за даване на посочената информация, беше изпратено на 20 август 2021 година. Седем дни по-късно, с писмо, подписано от Пламена Цветанова - заместител на Главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, от министъра на правораздаването е поискано да бъде конкретизирано в осъществяване на коя от дейностите на Министерството на правораздаването или по коя от избраните в член 370 на Закон за съдебната власт насоки на взаимоотношение с органите на правосъдната власт, е направено настояването за даване на вътрешно-ведомствени актове на Прокуратурата на Република България, осигуряващи използването на правилото на инцидентния асортимент.
В отговор на това на 15 септември 2021 година е изпратено второ писмо до Прокуратурата. В него е пояснено, че информацията е поискана по отношение на практикуване на плануваните в Закон за съдебната власт пълномощия на министъра на правораздаването и във връзка мнение на Прокуратурата на Република България, и в частност на основния прокурор, че съществуват съществени подозрения за операция на употребената в съдилищната система за инцидентно систематизиране на делата.
Информация от Прокуратурата още веднъж не е предоставена ”, допълват от институцията.

„ На 7 декември 2021 година министърът на правораздаването изпраща писма до Прокуратурата на Република България, до Висш съдебен съвет, ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд, апелативни съдилища, Софийски градски съд и СРС с което е показан направеният от Министерството на правораздаването обзор на използването на правилото на инцидентен асортимент при разпределението на делата по предоставените данни от съдилищата. В него категорично е посочено, че единствено Прокуратурата не се е отзовала на двете отправени предложения за показване на данни.
Едва тогава с писмо от 9 декември 2021 година, подписано от Пламена Цветанова – за Главен прокурор, на министерството на правораздаването са показани настоящите все още Правила за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на правилото на инцидентния асортимент в Прокуратурата на Република България. Информацията не е цялостна, защото не са показани заповедите на административните ръководители на прокуратурите, с които се основава организация за приложението на правилото за инцидентно систематизиране на преписките и досъдебните производства. Няма и изтъкната обоснована причина, заради която разпоредбите се показват едвам през месец декември, като същите са изискани с писмо от месец август ”, означават от Министерството.

„ В предлагането си до Прокурорската гилдия ва Висш съдебен съвет министърът на правораздаването показва, че с дейностите и бездействията си, основният прокурор е нарушил условията на т. 8.3; 8.5; 8.6 от Кодекса за етично държание на българските магистрати (КЕПБМ), произлизащи от характерните правила за етично държание на административните ръководители. Съгласно цитираната норма: „ Магистратът на управителна служба се грижи за организацията и активността на поверената му работа по метод, посредством който да бъдат реализирани най-хубави резултати. Той обезпечава и допустимо най-хубаво съдействие с другите органи на правосъдната власт и публични служби при ценене характерната подготвеност на всяка една от тях ”.
С дейностите и бездействията си, основният прокурор е нарушил условията на т. 8.6 КЕПБМ, според които магистратът на управителна служба е главен поръчител при одобряване на независимостта на магистратите при вземането на решения и при съблюдаване правилото на инцидентното систематизиране на преписките и делата.
Констатираните дисциплинарни нарушавания на разпоредбите на професионалната нравственос по своята същина имат за последица и накърняване престижа на правосъдната власт (дисциплинарно нарушаване по член 307, алинея 3, т. 3 ЗСВ).
Министърът на правораздаването предлага още да се образува дисциплинарно произвеждане и против Пламена Цветанова за позволени дисциплинарни нарушавания по член 307, алинея 3, т. 3 и т. 4 от Закон за съдебната власт, като й се наложи съответното на тежестта на нарушаванията дисциплинарно наказване ”, декларират от Министерството на правораздаването.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР