София. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира пред

...
София. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира пред
Коментари Харесай

Министър Красен Кралев: Притеснен съм за Спортния тотализатор

София. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разяснява пред медиите препоръчаните промени в Закона за хазарта по време взаимна конференция с Българския футболен съюз и Българския състезателен тотализатор, на която беше показано партньорството сред трите институции с застраховане на футболни топки за Първа, Втора и Трета лиги и детско-юношеските школи. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на спорта .
„ Не мога да скрия, че съм обезпокоен. Изключително добре разбирам моралните причини на вносителите на измененията в закона и ги споделям. Но ми се коства, че нещата тук са доста по-сложни, в сравнение с наподобяват на пръв взор. Много деликатно съм изчел всички причини на спортните федерации, на спортисти, на политици, на жителите в обществените мрежи. Много добре знам каква е ситуацията и настроението. В интерес на истината съм малко сюрпризиран, че всички разясняват главно последствията върху частния бранш. Като че ли се не помни фактът, че Българският състезателен тотализатор е най-големият спомоществовател на българския спорт “, сподели Кралев.
Министърът заяви, че бюджетът на ММС за тази година е малко над 75 млн. лева, като 27,5 млн. е планувано да влязат от БСТ.
„ Това прави към 1/3 от бюджета за спорт. Тези пари са планувани на 1 януари, контрактувани са бюджетите на федерации, клубове, за семейства, за всеобщ спорт и така нататък Няма метод една такава възбрана да не се отрази на оборотите. Както на частните оператори, по този начин и на държавния оператор “, съобщи Кралев.
Той добави, че бюджетът на тотализатора е към 160 млн. годишно. От тях 120 са от цифровите лотарийни игри и 40 млн. от моментните лотарийни игри, тъй наречените билетчета.
„ Ако оборотът спадне примерно с 10 %, а аз мисля, че ще е с доста повече, само че това мъчно може да се пресметна сега, това ще докара до несъблюдение на нашия бюджет в размер близо 2,8 - 3 млн лв.. За нас това е голяма сума. Ако една частна компания може да понесе 20-30% загуби, възвръща се, прави си друга тактика и през идващите години може да се развие, тотализаторът и Министерството няма от къде да компенсират тези 3 млн. лева Няма от къде да ги вземем, което значи, че няма да можем да си осъществим бюджета. Не желая да давам дефинитивно мнение, сега нашите специалисти работят по мнение, което ни е изтънчено от Народното събрание. Но ми се коства, че в случай че думата възбрана се размени с регулация, нещата ще си дойдат на мястото “, сподели Кралев.
Министърът акцентира, че всеки лев за спорт е скъп и за това би трябвало да се внимава доста какво ще се случи с БСТ.
„ Разбирам моралните подбуди на сътрудниците, които са създали тези промени, само че българският спорт е извънредно доста подвластен от метода, по който работи БСТ. Цифрите, които изнесох са оптимално прецизни и правилни и могат да Ви дадат визия за това от къде са тези мои терзания и опасения. Всяко понижение на бюджета се отразява на цифрите, които ние към този момент сме възнамерявали. Общият бюджет за спорт на министерството надалеч не е огромен. 75 млн. са извънредно незадоволителни за българския спорт и всеки лев ни е скъп. Всяка федерация се бори оптимално рационално да изразходва парите си, тъй че ние сме доста деликатни с това какво ще се случи с БСТ “, приключи Кралев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР