София. Министър Лиляна Павлова откри кръгла маса, посветена на киберсигурността

...
София. Министър Лиляна Павлова откри кръгла маса, посветена на киберсигурността
Коментари Харесай

Министър Лиляна Павлова откри дебат за киберсигурността и приветства инициативата # Няма да ме хакнат

София. Министър Лиляна Павлова откри кръгла маса, отдадена на киберсигурността и политиките за интернет по време на Българското председателство, проведена от Държавната организация за електронно ръководство (ДАЕУ). Това оповестиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 .
Тя благодари на интернационалната Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN) за декларираната поддръжка и подготвеност за съдействие в региона по време на дебатите по цифровия дневен ред, които предстоят по време на Българското председателство. Специален посетител на форума през днешния ден беше президентът на ICANN Йоран Марби, който има над 20-годишен опит в областта на интернет и високите технологии. „ Интернет свързаността е значима най-много за елементарните хора и свободното придвижване на данни го прави наличен. Много е значимо да бъдат взети верните и значими решения благодарение на повече хора и да бъде реализиран доста финия баланс за другите отговорности на пазара “, сподели Йоран Марби.
Организацията ICANN е основана за да сигнализира за заканите и търси решения в отбрана на интернет-пространството. Корпорацията работи за присъединяване на всички заинтригувани страни в ръководството на интернет (Multistakeholder Model) и за DNS политиката.
„ В наши ръце остават едни от най-тежките досиета от Естонското председателство. Очакваме диспути, в които ще би трябвало да сме ловък балансьор и да намерим към момента изчезналия консенсус по отбраната на електронната цялост от една страна и авторските права от друга. Нашата упоритост до юни 2018 е да приключим договарянията по няколко пакета, измежду които и този за киберсигурността “, означи министърът за Българското председателство.
Лиляна Павлова приветства и оповестената през днешния ден просветителна акция за кибер хигиена, която ще започва с началото на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през януари под патронажа на еврокомисар Мария Габриел и Държавната организация за електронно ръководство. Тя ще продължи през всички 6 месеца на председателството под мотото: # Няма да ме хакнат.
Кампанията за „ онлайн здраве “ е ориентирана към необятната общност, към младежите в обществените мрежи, организациите и бизнеса, които могат посредством образоване, основаване на правила и положителни кибер привички от най-ранна възраст, посредством персонална отговорност и държание в интернет пространството да допринесат за превъзмогване на тревожната статистика. Последни данни демонстрират, че 32 милиона от паролите по света са прекомерно слаби, а 80 % от кибер офанзивите могат да се предотвратят посредством кибер хигиена. Според проучванията, 21% от хората употребяват едни и същи пароли повече от 10 години, а съвсем половината интервюирани са имали " случай по сигурността " през миналата година – откраднат профил, ключова дума и известие за компрометирана персонална информация.
„ До 4000 хакерски атаки се записват дневно, от които европейската стопанска система търпи загуби от 300 милиарда на година “, означи ръководителят на ДАЕУ Росен Желязков. Той се спря на значимостта на интернет политиките и киберсигурността и на идните договаряния по редица цифрови досиета, които предстоят в Европейски Съюз по време на Българското председателство. Сред тях са: Регламентът за отбрана на персоналните данни (GDPR), Директива за мрежова и осведомителна сигурност, ePrivacy, Европейски кодекс за електронни известия (Communications Code), Актът за кибер сигурност. „ Свободата и сигурността би трябвало да са в естетика, а не две страни на монетата “.
Видеообръщение към участниците сервира и европейският комисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел. Тя уточни, че в света на няколко милиарда по едно и също време свързани устройства – от хладилника през тв приемника до превоза и в бъдещето, в което всичко ще бъде онлайн – всичко ще бъде уязвимо. Затова е значимо да се ограничи до най-малко опцията тези устройства да бъдат атакувани от разстояние.
Заместник-ресорният министър на превоза, осведомителните технологии и известията Димитър Геновски от своя страна напомни, че България бе една от първите страни в Европа, която по законодателен път реши въпроса с ръководството на интернет имената и адресите, в полза на потребителите. По думите му след въвеждането на опцията за вписване на имена на кирилица, единствено за няколко месеца са регистрирани близо 3200 домейна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР