София. Лятото изисква повишено ниво на хидратация. Това се посочва

...
София. Лятото изисква повишено ниво на хидратация. Това се посочва
Коментари Харесай

Лятото изисква повишено ниво на хидратация

София. Лятото изисква нараснало равнище на хидратация. Това се показва в публикация, отдадена на хидратирането на организма в летните месеци, публикувана от Interimage.bg .
Вече настава сезонът, който ни зарежда с най-вече сила и усмивки. Имаме предпочитание да се движим, да се разхождаме с другари, да поработим в градината или просто да покараме колело на пресен въздух. Всички тези действия спадат към категорията „ умерена физическа интензивност “ и експертите предлагат да им отделим 150 минути от своя седмичен график. В тези приятни моменти наш правилен сателит би трябвало да е бутилка вода, която ще се погрижи да сме здравословно хидратирани и с неизчерпаема сила.

Какво значи „ умерена физическа интензивност “?
Става дума за ежедневни физически действия, които изискват спомагателни старания. Могат да бъдат и развлекателни действия, свързани с занимания и ползи. Например здравните управляващи във Англия предлагат на хората в зрелост да се придържат към физическо натоварване със междинна активност от най-малко 150 минути (2 часа и 30 минути) седмично. Как да стане на процедура? Можете да вършиме извършения на шпации от по 10 минути за общо половин час 5 дни в седмицата.
Добър метод да преценим дали вършим извършения със приблизително равнище на натоварване е, в случай че можем да приказваме без проблем, само че пък пеенето ни затруднява.

Дейностите могат да бъдат следните:
- градинарство;
- бързо ходене;
- разхождане на кучето;
- пешеходен туризъм;
- танцуване;
- каране на скейтборд;
- каране на ролери;
- волейбол, баскетбол;
- домакинска работа;
- интензивно включване в игри и спорт с деца;
- „ Направи си самичък “ (боядисване, ремонти;)
- преместване на приблизително тежки товари ( За страдание значимостта на хидратацията по време на тези физически действия постоянно се подценява.

Какви са условията за вярна хидратация?
Нуждата от хидратация варира според от типа активност. Основни насоки за дамите са да одобряват към 1,6 литра течности дневно, а за мъжете – към 2 литра. Това се равнява на почти 8 чаши от 200 мл за дамите и 10 чаши за мъжете, които в идеалния случай би трябвало да се одобряват на равни шпации през целия ден.
Как да разберем от какво количество течности се нуждаем?
В всекидневието има доста фактори, които обуславят потребностите от вода, като възраст, пол, телесна маса, физическо натоварване и климат.

Ето и други фактори, които въздействат на нужния банкет вода:
- дълготрайност на дейността;
- активност на дейността;
- активност на изпотяването;
- температурата на околната среда;
- кръвно налягане (високото кръвно налягане забързва дишането и усилва загубата на вода).

Когато вършиме физически извършения, би трябвало да вземете поради тяхната периодичност, активност и дълготрайност, с цел да сте сигурни, че сте задоволително хидратирани. Например танцуването е физическа активност, която може да продължи в границите на няколко часа, в топла и затворена среда. За да ѝ се насладите оптимално, би трябвало добре да помислите за потребността си от хидратация.

От огромна значимост са също климатичните условия (температура, мокрота, надморска височина). Природните фактори се трансформират. Например в случай че се изкачваме в планината, е доста евентуално в началния стадий от катеренето да е по-топло, до момента в който към върха да стане по-студено и прохладно. Някои ограничения за сигурност като неравномерен терен също лимитират приема на течности, защото може да е прекомерно рисково да спрем за глътка вода.

Кога да се хидратирате?
Важно е да сте добре хидратирани, преди да започнете с физическите извършения. След като започнете, водата би трябвало да се приема на равни шпации на всеки 20 минути.
Тъй като заниманията със спорт постоянно постановат бързо движение, елементарно можем да забравим да пием вода. Затова късите почивки и лесният достъп до течности са целесъобразни. Водата е задоволителна за хидратацията на организма, без да съдържа захари, калории или добавки. Една бутилка в спортния сак е добра концепция, да не кажем предписание!
Също по този начин би трябвало да се обърне внимание на рехидратацията след физическата активност. Това се реализира посредством отпиването на дребни глътки на равни шпации, вместо да се приема огромно количество течност едновременно. Водата е отличен избор за рехидратация.

По отношение на типовете вода в България имаме богат избор – изворна, минерална, трапезна, филтрирана и даже чешмяна вода. България е втората европейска страна след Исландия по запаси на натурална минерална и изворна вода с натурален генезис, характерен състав и питейни качества. Страната ни от епохи е известна с високите качества на своите води, които са подобаващи както за профилактика на разнообразни болести, лечебни и спа-процедури, по този начин и за ежедневна консумация. Изворната вода е най-подходяща за всички – от новородени до възрастни. Тя се добива от натурален източник и не се обработва при бутилиране. Тя е естествено чиста, като автограф за марката е съответният географски генезис. Чистотата на мястото, където се намира водоизточникът, също е от голяма важност, и оказва въздействие върху качествата на водата. Ако сме по-активни (аматьори или професионални спортисти) – приемът на повече електролити и минерали с водата е целесъобразен и тогава може да има и нараснала консумация на минерална вода.

Трапезната вода е филтрирана или пречистена вода, минала през механична или химична технология, с цел да дава отговор на законовите правила и в този смисъл не е естествена като рандеман. Не е нездравословна, само че и не носи добавена стойност на организма. Чешмяната вода е хлорирана и обработвана, с цел да бъде годна за приложимост. Професионалната рекомендация на множеството лекари е да пием главно изворна вода или минерална, според от това до каква степен сме дейни и какви са персоналните ни вкусови желания.

Защо е значима хидратацията?
Обезводняването може да има отрицателен резултат върху резултатите от физическата интензивност: времето за реакция и издръжливостта ни понижават.
Обезводняването по време на физическо натоварване може да аргументи:
- топлинен удар;
- интензивен сърдечен ритъм;
- главоболие и гадене;
- незадоволително осъществяване на упражненията;
- забавени когнитивни умения;
- едва контролиране на телесната температура.

Някои скорошни изследвания демонстрират, че хората, извършващи физическа активност, могат да изгубят относително огромен % от тежестта си и това да се отрази на представянето им. Например 2% загуба на тегло (или 1,4 кг при възрастен с тегло 70 кг) може да докара до 20% занижени равнища на осъществяване в умерени климатични условия и до 40% при горещи температури. На планинарите се предлага да одобряват сред 4 и 6 литра течности дневно при огромни надморски височини.
Настъпва сезонът, когато можете да подобрите своите привички: бъдете дейни и добре хидратирани през цялото лято!
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР