София. Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на

...
София. Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Искрата на родолюбието на въстаниците от 1876 г. освети пътя към свободна, независима и достойна България

София. Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 година, освети нашия път към свободна, самостоятелна и почтена България. Това съобщи президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от оповестяването на Априлското въстание в село Петрич, община Златица, оповестиха от прессекретариата на президента . Президентът акцентира, че като наследници на героите от Априлската епопея, сме длъжни да водим и през днешния ден своите битки с апатията, забравата, страха, примирението и разделянето.

Президентът напомни историческото значение на бунтовния и страдалчески Петрич, като един от главните въстанически пунктове в решителните месеци на 1876 година, както и думите на Захари Стоянов, че петричани са преди всичко сред ония села, които построиха темела на българската независимост от пепелището на своите домове.

„ В този прелестен български край, на земя, напоена с кръв, измежду хребети, очевидци на всеизвестен подвиг, всеотдайност и достолепие, човек осъзнава, че да си българин е горделивост и чест “, акцентира Румен Радев. Тук е жива родовата памет за възторга от успехите, само че и за ужаса на погромите и още се помнят себеотдайността и жертвоготовността на петричани, дали парцел и живот за българската независимост, добави още той.

В село Петрич президентът уважи паметта на починалите Априлци, полагайки венец пред Паметника „ Камбана “ в местността „ Боището “, който символизира претопените за изработката на патрони църковни камбани и оттова, дружно с жителите и гостите, се включи в празничното шествие до центъра на селото. Там се организира възстановка на визитата през 1877 година на лейди Емили Странгфорд в потърпевшото след потушаването на Априлското въстание село.

Президентът посети църквата „ Свети Георги Победоносец “ и сервира в двора на историческия храм цветя пред паметника на Петър Балов – първият гражданин на селото, умрял по време на въстанието.

В читалище „ Оборище – 1897 “ Румен Радев прегледа експозицията в картинната изложба, отдадена на Априлското въстание. Сред експонатите на изложбата беше и персоналният медальон на лейди Странгфорд.

По-късно президентът одобри почетния строи и се състоя тържествената проверка-заря, отдадена на 145-годишнината от Априлската епопея. При визитата си в село Петрич президентът беше придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР