София. Информации за земетресение с магнитуд 7.5 в района на

...
София. Информации за земетресение с магнитуд 7.5 в района на
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Активността в Южен Атлантически океан се представя с множество силни земетресения

София. Информации за земетресение с магнитуд 7.5 в региона на Южен Атлантически океан към този момент се намират в международни, в частност и в български, медии. Коментарът се отнася за област в пространство на Южни Сандвичеви острови, където няма непрекъснато живеещо население, нито постоянни пътнически полети или фериботи до или от територията. Тези острови са английска територия. Наречени са “южни ” за разлика от „ Сандвичевите острови “, през днешния ден Хавайски острови. Това заяви за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Няколко условия са забавни за земетръсното огнище, задействало се в 14:33 време в епицентъра в четвъртък 12 август. На първо място, отхвърлена е опцията за формиране на цунами – по Карибското крайбрежие, Мексиканския залив, източните крайбрежия на американския континент. Изобилният сеизмогенезис, последвал оптималното лъчение на сила, за първото денонощие се демонстрира с 56 мощни труса с магнитуд 5.0 и по-голям; силата на три от тях се мери с магнитуди сред 6.0 и 6.3. Афтершокът с магнитуд 6.3 е в южния завършек на задействаната област и се случи в петъчната заран 07:34 локално време (13:34 у нас). Афтершоковата епицентрална област е насочена съвсем север-юг на към 500 км по дъгата на островния архипелаг и на Южно-Сандвичевата падина; земетресението с магнитуд 7.5 е в северната част на афтершоковата област. Продуцираните сеизмични събития са в два дълбочинни интервала - основно сред 30 и 70 километра и по-малко от плитки източници с дълбочина на десетия километър.

Учените от Геоложки изследвания на Съединени американски щати са забелязали върху инструменталните записи три минути след началото на земетресението с магнитуд 7.5 индикации за по-голямо сеизмично събитие. Това дава съображение интензивността да се показа като резултат от сложно земетресение. Коментарът, обаче, към този момент не е безапелационен – изисква се изчерпателен разбор в няколко посоки, което ще докара до обновено умозаключение.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР