София. И при четирите взрива унищожената продукция е била предназначена

...
София. И при четирите взрива унищожената продукция е била предназначена
Коментари Харесай

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева: И при четирите взрива унищожената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна

София. И при четирите гърмежа унищожената продукция е била предопределена за експорт за Грузия и Украйна. Това съобщи на брифинг представителят на основния прокурор Сийка Милева съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ В разследваните случаи има предшестващ пожар, като работната версия е, че задачата на предизвикването на пожара е намиращите се наоколо хора да се отдръпват. Предполага се, че времевият интервал за гасене на пожарите е употребен за задействане на зарядите. Категорично е открито, че задействането на зарядите във всички случаи е ставало отдалечено. В никой от случаите не е открита съответна техническа нередовност или друга причина за пораждане на пожарите. И при четирите гърмежа унищожената продукция е била предопределена за експорт за Грузия и Украйна. Всеки един от гърмежите е бил обект на следствие от съответните способени прокуратури. С оглед идентичността в метода на иницииране и осъществяване на гърмежите, употребяваното взривно вещество и засегнатата продукция, досъдебните производства се обединени и сега са способени на Специализираната прокуратура “, уточни Милева.

Тя добави, че може да се направи съмнение за взаимовръзка сред гърмежите, опитите за отравяне на трима български жители и осъществяването на тежки закононарушения на територията на непознати страни.

„ За опит за съзнателно умъртвяване на трима български жители в качеството на обвинени са привлечени трима съветски жители, които по данни на службите за сигурност, с огромна възможност имат принадлежност към ГРУ на Руската федерация. По искане на Софийска градска прокуратура същите са оповестени за интернационално търсене по линия на „ Интерпол “ с алена бюлетина за арест и следваща екстрадиция “, напомни тя.

Сийка Милева сподели още, че е открито, че шестима съветски жители са обитавали на територията на България към датите на гърмежите и към датите за опитите за нападение на Емилиян Гебрев.

„ С висока степен на меродавност се постанова изводът, че задачата на дейностите на съветските жители е била секване на доставките на специфичната продукция за Грузия и Украйна. Събират се доказателства за съпричастността на тези 6 лица, съветски жители за вероятно осъществени от тях тежки закононарушения по гл. 1 от Наказателния кодекс. Използват се механизмите по линия на интернационално правно съдействие с Чешката република с оглед определяне на връзка сред формираното досъдебно произвеждане на територията на България и провежданото раз следване в Чешката република във връзка взривени и унищожени хранилища за муниции през октомври 2014 година, където се е съхранявала и продукция на „ ЕМКО “, приключи представителят на основния прокурор.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР