София. Хората в Овча купел“ не искат сгради и скоростен

...
София. Хората в Овча купел“ не искат сгради и скоростен
Коментари Харесай

Васко Тодоров, БСП-София: Хората в „Овча купел“ не искат сгради и скоростен път, а зелени площи

София. Хората в „ Овча купел “ не желаят здания и скоростен път, а зелени площи. Това сподели Васко Тодоров, общински консултант от „ Българска социалистическа партия за България “, във връзка митинга на жители против градеж в регион " Овча купел ", оповестиха от пресцентъра на БСП-София .

Той акцентира, че е извънредно време е кметът на София и екипът й да схванат, че има смяна в обществено-политическите настройки.
" Хората в „ Овча купел “ са безапелационни, че няма да търпят безобразията на администрацията.Недоволството им бе провокирано от заповед на архитекта на София Здравко Здравков, която датира от 16 август 2018 година и е издадена без да са спазени всички процедури. Основава се на две отзиви, които са дадени от специалисти. Въз основа на тази заповед се прави частична смяна на проекта в региона сред ул. „ Рачка “ и ул. „ Войводина могила “, изясни общинският консултант от Българска социалистическа партия.

По думите му по остарелия проект този терен е бил предопределен за озеленяване и по отношение на това са осъществени и отчуждителни процедури, само че някои от притежателите са възстановили собствеността си. Той изясни, че по-късно са я продали на строителна компания, която стартира процеса по вложения за построяването на няколко жилищни кооперации от затворен вид.
„ Редът за това обаче не е спазен. Не е направено и публично разискване. Изпратени са уведомителни писма на няколко лица, които се смята, че са домоуправители и по-късно са върнати противоположни разписки. От развоя на събитията обаче не проличава живеещите в региона да са разбрали за строителството и да е имало разискване “, добави Тодоров.

Според него нарушавания има и от страна на строителя, който не е изискал позволение от „ Зелени системи “ за изсичането на дървета, защото това е парково пространство и има доста дървета, някои от които са от предпазен тип.
„ Всички тези условия провокираха гнева на хората, които живеят в региона. Те са изрично срещу там да се построяват здания и желаят мястото да остане зелено пространство “, заключи той.

„ Категорично жителите на „ Овча купел “ са срещу построяването на високоскоростна пътна артерия, която да свърва ул. „ Ал. Пушкин “, бул. „ Цар Борис III ” и ул. „ Любляна “. По този метод трафикът и тапите се вкарват в квартала. Те упорстват да се съблюдава признатият и влезнал в действие план, съгласно който тази връзка със Западната дъга би следвало да се реализира посредством права сред бул. „ Цар Борис III ”, локалното на Горнобански път, ул, „ Княжевска “ и ул. „ Любляна “. През март тази година, когато стартира обмисляне на застрояване с блокове около Владайската река, арх. Здравков трансформира остарелия проект и измисля тази скандална смяна за новият комплекс да има достъп до пътна артерия “, изясни Тодоров.

От инициативния комитет, който провежда митинга, са поискали среща с основния проектант на Столична община Здравко Здравков, с цел да го накарат да отдръпна заповедта и да върне остарелия Подробен устройствен план, съгласно който не се планува жилищно застрояване.
„ За страдание той отхвърли да беседва с тях. Мисля, че сбърка. Сега поданици от региона приготвят нов митинг, само че този път той ще е под прозорците на основния проектант на София “, сподели Васко Тодоров.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР