София. Георги С. Раковски дава съществен принос за полагането на

...
София. Георги С. Раковски дава съществен принос за полагането на
Коментари Харесай

Ген.-майор Груди Ангелов: Георги С. Раковски дава съществен принос за полагането на устоите на независимата българска държава

София. Георги С. Раковски дава значителен принос за полагането на устоите на самостоятелната българска страна. Това сподели началникът на Военна академия „ Георги С. Раковски “ ген.-майор Груди Ангелов по време на научна конференция с интернационално присъединяване на тематика: „ Георги Стойков Раковски – 200 години величие “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

„ Георги Раковски е един от пазителите на държавността в тези тъмни времена. Историята на човечеството е историята на общностите, в които хората се сплотяват, с цел да обезпечат своето битие и развиване. Най-цялостна и систематизирана измежду тях е страната. Понятието държавност е неразривно обвързвано, само че не е идентично с понятието страна. Българската държавност оцелява, с цел да се трансформира във фундамента, върху който се възвръща новата българска страна “, съобщи Ангелов. По думите му по времето на Раковски построяването на самостоятелна българска страна е безусловно невероятно без проведен развой на обособяване на българската държавност от господството на управническата система в Османската империя.

„ Политическото освобождение не е единствената компликация. Необходимо и отърсване от религиозното и духовното подтисничество в нея. Цялата дейна активност на Георги Раковски може да бъде подведена под един общ знаменател – изпитание за запазване и подсилване на българската държавност “, добави той. Според него неналичието на независимост обрича индивида на цялостно обезличаване и скотско битие. „ За Раковски освобождението на българската националност от османския абсолютизъм е невероятно по кротичък метод. Затова той приканва българите да не си фантазират, че свободата се придобива без кръв и без скъпоценна жертва “, акцентира ген.-майор Ангелов.

„ Заплахите за българската държавност по времето на Раковски не се дължат само на обстоятелството, че тя е една обезправена част от деспотичната Османска империя. Възможностите за запазване и подсилване на държавността са застрашени от аспирациите по отношение на нея от прилежащите страни с по-висока степен на държавна автономия. Посвещавайки живота си на добруването на българската държавност, Георги С. Раковски дава значителен принос за полагането на устоите на самостоятелната българска страна “, сподели още Груди Ангелов.

Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР