София филм фест-2018 ще ни зарадва с рекордните 22 нови

...
София филм фест-2018 ще ни зарадва с рекордните 22 нови
Коментари Харесай

Рекорд в София! 3 х 22 = СФФ-2018

София филм фест-2018 ще ни зарадва с рекордните 22 нови български игрални кино лентата. Спортът и 50-годишнината от интервенцията в Чехословакия са съществени тематики на Феста. До 29 март още веднъж ще гледаме десетки ленти с най-високи оценки

Това математическо „ уравнение” малко необичайно, само че най-кратко, характеризира тазгодишното издание на Международния кино фестивал- София филм фест (СФФ). Първо, тъй като той е към този момент 22-и подред, откакто започва просто на смешка през далечната към този момент 1997 година като „ хепънинг”. Второто, тъй като този същински празник на „ седмото изкуство” ще продължи цели 22 дни , до 29 март т.г ., дружно с обичайните си към този момент (освен в София), прожекции също в Бургас, Пловдив и Варна. И третата, най-важна и известна големина в това „ уравнение” е, че на Феста ще бъдат показани 22 нови български пълнометражни игрални кино лентата , снимани сред март 2017 и март 2018 година Такъв брой филми родното ни кинопроизводство не е давало от повече от четвърт век насам. „ Царственото число”- 22 български игрални ленти, е и първият огромен триумф, първият връх на СФФ-2018.


Фестът бе открит и с дрибъл с топка – самодейността TheBall

Кадър от българския филм „ Ага”, с който бе открит СФФ-2018
Пълната зала 1 на НДК, аудитория даже на втори балкон (нещо, което шефът на СФФ и негов главен „ мотор” Стефан Китанов –Кита не си спомнял от премиерната прожекция преди 10 години на кино лентата на Стефан Командарев „ Светът е огромен и избавление дебне отвсякъде”) и дискретният музикален акомпанимент на българския състав с испанско име DelPadreсъздадоха подобаваща атмосфера за откриването на фестивала. Впрочем тя имаше и блестящо изразен състезателен детайл. Не единствено заради обстоятелството, че водещ на церемонията беше спортният ТВ-журналист Камен Алипиев – Кедъра, само че също и тъй като на нея беше показана интернационалната самодейност The Ball . „ Топката” е футболният еквивалент на олимпийския огън, поема дългия си път от „ Уембли” в Лондон и стига най-после до церемонията по откриването на съответното международно състезание. И по този начин наред със Стефан Китанов, уменията си да ударят топката с глава демонстрираха и други публични лица (без Жана Караиванова, новата шефка на Националния кино център) на откриването на Феста: Борислав Велков , ръководител на борда на шефовете на НДК, Евгений Крусев , заместник-кмет на Столична община по превоза. След това те се подписаха върху известната топка. На самата церемония по откриването именитият режисьор Роман Балаян получи от ръцете на зам.-кмета Е. Крусев Наградата на София на Столична община за приноса си към „ седмото изкуство”. На 8 март украинско-арменският създател, считан за възпитаник на именития Сергей Параджанов, показа в Дома на киното своя огромен „ хит”- „ Полети на сън и наяве”.


Роман Балаян е първият притежател на Наградата на София
Същинския старт на 22-я София филм фест даде копродукцията (но с българско мажоритарно присъединяване и основен продуцент Веселка Кирякова ) „ Ага”. Този дълбокочовешки роман за ориста на двама възрастни ескимоси (мъж и жена) - ловци на елени на фона на суровата ледена пустота на Севера е дело на режисьора Милко Лазаров . Отличен към този момент в Кан като план (сценарий М. Лазаров и Симеон Венциславов) с премията на името на бележития полски кинорежисьор Кшищоф Киешловски по програмата ScriptEast, ”Ага” имаше достойнството да закрие т.г. конкурсната стратегия на Берлинския кино фестивал. Така за първи път от 1989 година насам, след „ Иван и Александра” на Иван Ничев, български игрален филм „ проби” в главния конкурс на елитното „ Берлинале” – един от „ Топ 3” на кинофестивалите паралелно с Кан и Венеция.


Хавиер Бардем и Пенелопе Крус във кино лентата „ Да обичаш Пабло”
Най-силният „ магнит”, който ще притегли феновете на СФФ-2018, безспорно ще бъде разделът „ Международен конкурс”. В него се състезават 12 игрални филми, като два от тях са български заглавия. Портретът на едно семейство през неговото последно лято дружно „ 3/4” е българо-германска продукция с режисьор Илиян Метев. „ Радиограмофон” споделя една персонална история по същински случай и е сниман в Родопите. Филмът е самобитна възхвала на свободата на индивида и на силата на музиката. Тази българо-полска продукция е и пълнометражен режисьорски дебют на младата Рузие Хасанова. Между тези 12 кино лентата от 4 континента ще се разгори същинска „ битка” на белия екран за Голямата премия „ София – град на киното”, която ще бъде подплатена и с награда от 7000 евро, обезпечена от Столична община.

Международно жури ще дефинира и ще връчи на носителя високия приз на гала в зала 1 на НДК на 16 март (петък) от 19.00 ч ., преди церемония премиерата на италианския филм „ Търсач на удоволствия” (реж. Паоло Вирдзи). Журито ще бъде управлявано от световноизвестната унгарска режисьорка Илдико Енеди . Ще напомним, че нейният финален филм „ За тялото и душата ” сграбчи през 2017 година „ Златната мечка” – най-високия приз на „ Берлинале”. Същата кинотворба бе и измежду петте номинации за чуждоезичен „ Оскар” тази година. Именитата унгарка ще показа персонално своя шедьовър на 12 март (понеделник) от 20.15 ч. в кино „ Люмиер Лидл”, а преди прожекцията ще получи оценката на ФИПРЕССИ „ Платинум 90”.
Победителите и в другото значимо „ състезание” на СФФ-2018 - за Наградата Джеймисън ( Jameson ) за български късометражен филм ще бъдат също избрани от авторитетно интернационално жури. За финалния тур на този конкурс, който ще се състои в този момент за 15-и път и поражда постоянно огромен интерес, селекционната комисия е подбрала 12 кино лентата. Победителят ще заслужи наградата от 6 000 евро, обезпечен още веднъж от дългогодишния сътрудник на фестивала, Jameson Irish Whiskey . Сумата от 6 000 евро е сериозна финансова поддръжка за нашите млади създатели. Практиката, най-малко до момента, демонстрира, че спечелилите нормално влагат съвсем цялата сума в идващия си кино план. Мнозина от тях (напр. Драгомир Шолев, Светла Цоцоркова, Борис Десподов, Андрей Паунов и др.) след това с триумф вземат участие в огромни интернационалните конгреси, печелят и награди. „ След цели 15 години на надеждно и лоялно партньорство – със удовлетворение показа постоянно енергичният „ двигател” на София филм фест Стефан Китанов – „ Джеймисън” е тази година към този момент наш общоприет спонсор”.
И най-беглия взор върху логото на тазгодишния фестивал – лекоатлет със стилизирана кинокамера вместо глава, бягащ на фона на цифрата 22 (22-и Фест), към този момент ни припомня, че негова тематика е и изборът на София за Европейска столица на спорта. Ще забележим филми за такива митове на футбола, като: Пеле, Кройф, Меси. На най-успешния български занаятчия на топката Христо Стоичков е посветил своя филм режисьорът Борислав Колев. За колоритния свищовлия, които мечтае да бъде кръстен на обичания си тим, увлекателно споделя Стефан Вълдобрев в документалната си лента „ Манчестър Юнайтед от Свищов”. От другите филми на спортна тема изключително мощно усещане прави американският „ Аз, Тоня” за фигуристката от Съединени американски щати Тоня Хардинг – първата жена в света, изпълнила „ троен Аксел”, само че и сътворила един от най-сензационните кавги в спорта. Лентата на режисьора Крейг Гилеспи получи и три номинации за „ Оскар”- за основна и поддържаща женски функции и за редактиране.


Кадър от нашумелия документален филм „ Джейн”
Тази година се навършват 50 години от бурната 1968-а – годината на въоръжената намеса на Съюз на съветските социалистически републики и други държави-участнички във Варшавския контракт в Чехословакия и на майските студентски безредици във Франция. Именно с документалната мозайка- омнибус „ Окупация 1968”- копродукция на България, Германия, Унгария, Полша и Русия, на 18 март (неделя) в кино „ Люмиер Лидл” от 20.30 ч. ще бъде закрита формалната стратегия на фестивала. „ Това е европейски план, – посочи известната наша продуцентка Мартичка Божилова - в който вземат участие петима режисьори от петте социалистически страни, окупирали Чехословашка социалистическа република през 1968 година Преди година поканих Стфан Командарев да се включи в тематиката за окупацията, само че с днешна позиция. Естествено в документалния филм става дума и за единствената жертва в тази намеса от българска страна, за прекършения млад живот на старшина Николай Николов. Иначе „ идеолог” на омнибуса е Стефан Керекеш, словак от маджарски генезис.” Темата за Пражката пролет-1968 е превъзходен мотив изключително младото потомство да се запознае с няколко шедьовра от така наречен Чехословашка нова вълна –филми като: „ Строго охранявани влакове” (реж. Иржи Менцел), „ Черен Петър” (реж. Милош Форман) и други
Вниманието на многочислените другари на „ движещите се картинки”, както братя Люмиер бяха нарекли своята първа прожекция, несъмнено ще привлекат и два обичайни раздела на София филм фест – „ Големите награди” и „ Киното днес- огромните майстори” . Под първата графа ще забележим ленти, титуловани на водещите кинофестивали в света. Сред тях са и произведения с най-високи награди от „ огромната тройка” фестивали – в Кан, Венеция и Берлин, : като например „ Квадратът ” или „ Убийство в Кайро”. В „ Киното през днешния ден – огромните майстори ” ни предстоят вълнуващи срещи с обичани артисти, актриси, режисьори. Ще забележим да вземем за пример номинирания за „ Оскар-2018” за най-хубав филм и най-хубав артист американски „ Невидима нишка” на режисьора Пол Томас Андерсън с Даниел Дей-Луис в основната роля,.френския „ Изключителният (Моят Годар)” за звездния режесьор на „ френската нова вълна” Жан-Люк Годар. Какво да кажем пък за блестящата игра на Колин Фарел и постоянно изненадващата ни НиколКидман в „ Убийството на свещения елен” или за „ Без милост” на Фатих Акин, заслужил „ Златен глобус” за чуждоезичен филм и наградата за най-хубава актриса за Даян Крюгер на фестивала в Кан през 2017 година и други


Логото на 22-ия София филм фест
Сред над 300 посетители на София филм фест-2018 и 15-ото издание на София мийтингз са и остарелият другар на Феста, фамозният немски режисьор Вим Вендерс , който ще показа новия си филм от 2017 година „ Потапяне” и ще изнесе майсторски клас на 11 март в Дома на киното, както и паметният американски режисьор Ейбъл Ферара. Той също ще води два майсторски класа на 18 и 19 март в Дома на киното, ще показа и пет свои кино лентата, измежду които „ Кралят на Ню Йорк”.
И въпреки всичко, може би най-радостният факт, най-положителното събитие на 22-ия София филм фест, е още веднъж масираното показване на новото българско кино. Основен сътрудник на този по този начин значим за нас раздел е Националният кино център (вече и с нов изпълнителен шеф актрисата Жана Караиванова) и несъмнено, значимата финансова поддръжка още веднъж на Обединена българска банка ( ОББ ). На огромния бял екран ще можем да гледаме 46 (?!) български пълнометражни, игрални и документални филми, основани сред март 2017 и началото на 2018 година Това демонстрира, че родното ни кинопроизводство към този момент освен е стъпило още веднъж на краката си, само че и бележи върхове за последните 25 години. Възходящата му линия продължава!
Преди прожекцията на документалния филм „ Симон против страха” (за нашия сътрудник, фотографа Симон Варсано, станал жертва на политически репресии при тоталитарния режим у нас, реж. Георги Тенев) на 10 март от 18.30 ч. в „ Люмиер Лидл”, известният наш кино критик и учител проф. Божидар Манов ще бъде отличен с почетната премия на София филм фест.
И най-после, по добра традиция цените на билетите няма обаче да бъдат нито премиерни, нито фестивални, а естествените за нашите киносалони със съответните понижения за възпитаници, студенти, пенсионери и хора с увреждания – т.е. по 9 и 7 лева За учащи и пенсионери ще има и абонаментни карти на цена от 15 лева
Борислав КОСТУРКОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР