София. Европейската комисия одобри държавна помощ по схема Помощ в

...
София. Европейската комисия одобри държавна помощ по схема Помощ в
Коментари Харесай

ЕК одобри държавна помощ от 426 млн. лева за подпомагане на земеделските стопани

София. Европейската комисия утвърди държавна помощ по скица „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “ в размер на 426 милиона лв. (218 млн. евро) за подкрепяне на аграрни стопани. Това оповестиха от Министерството на земеделието.
Схемата беше утвърдена според Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна.
По този метод се обезпечава подкрепяне за земеделските стопани от първичното селскостопанско произвеждане – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, коне и пчелни фамилии, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички и тютюн, с цел да се противодейства на отрицателното въздействие от наложените наказания или подхванатите ответни ограничения, и за обезпечаване на непрекъснатостта на икономическата активност.
Земеделските производители ще имат право да получат помощ под формата на директни безплатни средства за компенсиране на част от нарасналите разноски за произвеждане. Размерът на помощта за всеки собственик ще се пресмята въз основа на броя на животните и на хектарите земеделска земя, като самостоятелният таван е до 121 261 лв. (62 000 евро) на дружество с активност в първичното произвеждане на селскостопански артикули.
Предстои Управителният съвет на Държавна фирма „ Земеделие “ да утвърди инструкции за използване на помощта и да дефинира период за банкет на заявки.
На днешното си съвещание Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Държавна фирма „ Земеделие “ за 2022 година в размер на нотифицираната от Европейска комисия държавна помощ, както и за хуманно отношение към животните, като по този метод Разплащателната организация ще може да стартира навреме дейностите за подкрепяне на земеделските производители.
Така се обезпечава опция за поддръжка на стопаните поради провокациите, пред които секторът е изправен сега.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР