София. Евродепутатът социалист Георги Пирински взе участие в откриването на

...
София. Евродепутатът социалист Георги Пирински взе участие в откриването на
Коментари Харесай

Евродепутатът Георги Пирински: Нужен е по-осезаем социален ефект от финансовите инструменти

София. Евродепутатът социалист Георги Пирински взе присъединяване в откриването на двудневна конференция в Брюксел, проведена от Европейската комисия и Европейската капиталова банка, отдадена на финансовите принадлежности, предоставящи заеми с финансиране от Европейския обществен фонд (ЕСФ), оповестиха от пресофиса на евродепутата . В изявлението си българският евродепутат посочи, че увеличаващите се неравенства в Евросъюза са основно предизвикателство, което постанова вложените средства от бюджета на Европейски Съюз да имат още по-съществено обществено влияние за превъзмогване на проблемите в обществената сфера. Той цитира Европейският дирек за обществените права, който категорично показва, че икономическият и общественият прогрес са взаимосвързани и е належащо съчетаване на икономическа успеваемост и основаване на работни места, както и усилване на общественото доближаване.
Пирински открои значимата роля на Европейския обществен фонд, основан в зората на европейската интеграция, който към този момент 60 години е мост сред икономическите и обществените аспекти на евроинтеграцията. Според българският евродепутат Европейски структурни фондове би трябвало да продължи и в бъдеще да извършва тази роля, а за осъществяване на цялостния му капацитет и за усилване на общественото влияние на обществените вложения, е нужно разпоредбите за потреблението му да са по-опростени и финансирането - по-достъпно. В тази посока ще би трябвало да се насочат напъните при създаване на законодателството за идващия програмен интервал след 2020 година
Пирински посочи, че един от методите да се реализира по-силно обществено влияние на финансовите принадлежности, финансирани от Европейски структурни фондове, е посредством увеличение на вложенията в обществената стопанска система. Той уточни, че в България има дългогодишна традиция на трудово-производителните кооперации, в които доста постоянно вземат участие хора с увреждания. Предприятия от този вид са евентуални бенефициенти на финансовите принадлежности, предоставящи кредитиране с поддръжка от Европейски структурни фондове, само че не постоянно информацията доближава до тях и те не постоянно имат нужния потенциал за потреблението на тези принадлежности. В този смисъл, съгласно българският евродепутат, е нужна смяна, която да концентрира финансовите принадлежности върху целеви бенефициенти и целеви сфери, като обществената стопанска система и обществените предприятия. По този метод те могат на процедура да имат осезателен обществен резултат и да допринесат за превъзмогване на неравенствата, понижаване на бедността и общественото изключване.
В конференцията вземат участие представители на 25 страни членки-членки, директно занимаващи се с финансови принадлежности, финансирани от Европейски структурни фондове, представители на Европейската комисия, на Европейската капиталова банка, на университетските среди, както и на финансови институции, ангажирани с използването на финансовите принадлежности. Встъпителни слова направиха също по този начин комисарят по въпросите на заетостта и обществените въпроси Мариане Тайсен и италианският евродепутат социалист Брандо Бенифей.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР